Lignji, polnjeni z inčuni in sirom, na ješprenju s paradižnikovo omako

Lignji, polnjeni z inčuni in sirom, na ješprenju s paradižnikovo omako image
Težavnost Težko
Priprava 0 min
Kuhanje 1:30 h

Sestavine

4 število porcij
  • polnjeni lignji

    • 500   g lignji
    • 300   g ješprenj
    • 60   g star kruh
    •   peteršilj
    •   poper
    •   solni cvet
    • 1   jajca
    • 1   dl belo vino
    • 1   dl jušna osnova
    • 4   paradižnik
    • 4   inčun
    • 40   g trdi sir
    • 1   česen
    •   olivno olje
  • priloga

    • 300   g ješprenj
    • 100   g maslo
    •   sol
    •   mleko
    • 10   g trdi sir
    •   bazilika

Priprava

    Polnjeni lignji

    Lignje operemo pod hladno tekočo vodo in osušimo. Inčune odcedimo in sesekljamo. Trdisir nastrgamo (1 žličko prihranimo).Peteršilj operemo, osušimo in drobno sesekljamo. Česnu odstranimo kalček in ga stremo. Lovke sesekljamo in popražimo v ponvi na vroči maščobi skupaj s strtim česnom in sesekljanim peteršiljem. Dodamo sesekljane inčune, prilijemo vino in pokrito dušimo 3 do 5 minut. Kruh narežemo na kocke in namočimo v jušni ali ribji osnovi. Odtisnemo in vmešamo v ponev ter odstavimo in ohladimo.Ohlajeni masi dodamo stepeno jajce, nastrgan sir, solni cvet in poper. Dobro premešamo in z nadevom napolnimo lignje. Zapremo z zobotrebci.Paradižnik operemo, olupimo, odstranimo semena in narežemo na kocke. V ponvi segrejemo olje. Dodamo paradižnik in natrgano baziliko. Dušimo nekaj minut, nato dodamo polnjene lignje, začinimo s solnim cvetom in poprom in pokrito dušimo 10 do 12 minut, nato lignje obrnemo in dušimo še 5 minut.

    Priloga

    Ješprenj čez noč namočimo v vodi. Namočena zrna odcedimo in prilijemo svežo vodo. Solimo, dodamo maslo in kuhamo toliko časa, da voda izpari. Prilijemo mleko in ješprenj skuhamo do mehkega. Dodamo še košček masla in premešamo.

    Serviranje

    Na segret globok krožnik damo zajemalko ješprenja, nanj položimo polnjene lignje vse skupaj prelijemo s paradižnikovo omako. Potresemo z nekaj nastrganega sira in okrasimo s svežo baziliko.