Priprava
- Priprava krhkega testa
- V skledi mešalnika skupaj stepamo sladkor v prahu in maslo, do gladke paste.
- Dodamo rumenjake in stepamo 30 sekund, da se sestavine povežejo.
- Postrgamo maslo s stranic in lopatke mešalnika ter dodamo moko, mak, limonino lupinico in sol. Mešamo slabo minuto, da dobimo povezano testo.
- Testo oblikujemo v disk in ga zavijemo v folijo za živila. Postavimo ga v hladilnik za 30 minut.
- Testo mora biti hladno vendar dovolj mehko, da ga lahko razvaljamo brez drobljenja. Razvaljamo ga na rahlo pomokani površini na 3-4 mm debeline.
- Testo z valjem položimo v pekač (23 cm) nato ga s prsti pritisnemo ob površino pekača. Odvečne robove testa odrežemo stran in dno testa enakomerno prepikamo z vilicami.
- Obložen pekač položimo v zamrzovalnik za 30 minut in segrejemo pečico na 180 °C.
- Čez testo položimo izrezan papir za peko in nanj stresemo glinene kroglice.
- Pitino testo pečemo 20 minut nato ga vzamemo iz pečice ter previdno odstranimo papir in kroglice. Površino testa premažemo z razžvrkljanim beljakom.
- Premazano testo pečemo še 8-10 minut, do bogate rjave barve. Nato ga vzamemo iz pečice in zmanjšamo temperaturo na 110 °C. Priprava limoninega nadeva in pite
- Med peko pitinega testa pripravimo limonin nadev.
- V večjem vrču skupaj zmešamo jajca, sladkor in sladko smetano. Zmešamo jih s paličnim mešalnikom do gladke, homogene mase.
- Dodamo limonino lupinico in limonin sok ter takoj nadaljujemo mešanje s paličnim mešalnikom. Če pustimo stati brez mešanja, se masa sesiri. Med mešanjem z mešalnikom pazimo, da ne vmešamo preveč zraka. Ko je masa gladka in homogena jo pokrijemo s folijo za živila in postavimo nadev v hladilnik.
- Ko je testo pečeno vzamemo limonin nadev iz hladilnika in postrgamo s površine nabrano peno.
- Limonin nadev prelijemo v lonec in ga na nižjem srednjem ognju segrejemo do 35-40 °C.*
- Če se na segretem nadevu naredijo penasti mehurčki jih odstranimo. Topel limonin nadev prelijemo skozi cedilo nazaj v vrč.
- Pekač s testom položimo nazaj v pečico in vanj nalijemo limonin nadev vse do roba testa. Če se na površini naredijo mehurčki jih lahko popokamo s plinskim gorilnikom.
- Pito pečemo 35-40 minut, sredica nadeva naj bo še rahlo zibajoča. Vzamemo iz pečice in pustimo na sobni temperaturi 1 uro nato jo postavimo v hladilnik za 3-4 ure. Površino pite ne pokrivamo.
- Pito narežemo z vročim nožem, najboljša je prvi dan.
Nasveti: * S tem ko segrejemo limonin nadev na štedilniku zmanjšamo čas peke v pečici. Če nimamo termometra, v kremo potopimo konico prsta, nadev mora biti mlačen. Napisan recept je primeren za pitin pekač premera 23 cm in višine 3,5 cm.