Limonina pita

Limonina pita

TežavnostTežko
Priprava2 min

Priprava

    Priprava krhkega testa
  1. V skledi mešalnika skupaj stepamo sladkor v prahu in maslo, do gladke paste.
  2. Dodamo rumenjake in stepamo 30 sekund, da se sestavine povežejo.
  3. Postrgamo maslo s stranic in lopatke mešalnika ter dodamo moko, mak, limonino lupinico in sol. Mešamo slabo minuto, da dobimo povezano testo.
  4. Testo oblikujemo v disk in ga zavijemo v folijo za živila. Postavimo ga v hladilnik za 30 minut.
  5. Testo mora biti hladno vendar dovolj mehko, da ga lahko razvaljamo brez drobljenja. Razvaljamo ga na rahlo pomokani površini na 3-4 mm debeline.
  6. Testo z valjem položimo v pekač (23 cm) nato ga s prsti pritisnemo ob površino pekača. Odvečne robove testa odrežemo stran in dno testa enakomerno prepikamo z vilicami.
  7. Obložen pekač položimo v zamrzovalnik za 30 minut in segrejemo pečico na 180 °C.
  8. Čez testo položimo izrezan papir za peko in nanj stresemo glinene kroglice.
  9. Pitino testo pečemo 20 minut nato ga vzamemo iz pečice ter previdno odstranimo papir in kroglice. Površino testa premažemo z razžvrkljanim beljakom.
  10. Premazano testo pečemo še 8-10 minut, do bogate rjave barve. Nato ga vzamemo iz pečice in zmanjšamo temperaturo na 110 °C.
  11. Priprava limoninega nadeva in pite
  12. Med peko pitinega testa pripravimo limonin nadev.
  13. V večjem vrču skupaj zmešamo jajca, sladkor in sladko smetano. Zmešamo jih s paličnim mešalnikom do gladke, homogene mase.
  14. Dodamo limonino lupinico in limonin sok ter takoj nadaljujemo mešanje s paličnim mešalnikom. Če pustimo stati brez mešanja, se masa sesiri. Med mešanjem z mešalnikom pazimo, da ne vmešamo preveč zraka. Ko je masa gladka in homogena jo pokrijemo s folijo za živila in postavimo nadev v hladilnik.
  15. Ko je testo pečeno vzamemo limonin nadev iz hladilnika in postrgamo s površine nabrano peno.
  16. Limonin nadev prelijemo v lonec in ga na nižjem srednjem ognju segrejemo do 35-40 °C.*
  17. Če se na segretem nadevu naredijo penasti mehurčki jih odstranimo. Topel limonin nadev prelijemo skozi cedilo nazaj v vrč.
  18. Pekač s testom položimo nazaj v pečico in vanj nalijemo limonin nadev vse do roba testa. Če se na površini naredijo mehurčki jih lahko popokamo s plinskim gorilnikom.
  19. Pito pečemo 35-40 minut, sredica nadeva naj bo še rahlo zibajoča. Vzamemo iz pečice in pustimo na sobni temperaturi 1 uro nato jo postavimo v hladilnik za 3-4 ure. Površino pite ne pokrivamo.
  20. Pito narežemo z vročim nožem, najboljša je prvi dan.
  21. Nasveti: * S tem ko segrejemo limonin nadev na štedilniku zmanjšamo čas peke v pečici. Če nimamo termometra, v kremo potopimo konico prsta, nadev mora biti mlačen. Napisan recept je primeren za pitin pekač premera 23 cm in višine 3,5 cm.

Podobni recepti