Limonina torta

Sašo Šketa
Sašo Šketa
Limonina torta
TežavnostSrednje
Kuhanje2:00 h

Priprava

    Priprava sladkornega sirupa:

  1. V manjšem loncu skupaj zmešamo vodo, sladkor, limonino lupinico in limonin sok (limoncello).

  2. Zavremo in kuhamo 2-3 minuti, odstavimo in ohladimo. Prilijemo limonin sok ali limoncello, premešamo in uporabimo.

  3. Sirup hranimo v zaprtem kozarcu v hladilniku do dva tedna.

  4. Priprava limonine smetane:

  5. Sladko smetano vlijemo v vrč in dodamo trakove limonine lupine. Površino smetane pokrijemo s folijo za živila, postavimo v hladilnik za najmanj 5 ur ali čez noč.

  6. Odstranimo limonino lupino, dodamo sladkor v prahu in stepamo smetano do čvrstih vrhov.

  7. Priprava limonine kreme:

  8. V večji skledi skupaj zmešamo jajca s sladkorjem. Z metlico stepamo 2 minuti, da dobimo svetlejšo in rahlo mehurčkasto jajčno maso.

  9. V loncu zavremo limonin sok in ga postopoma vmešamo k jajčni masi.

  10. Tik pred kuhanjem kreme, potopimo lističe želatine v hladno vodo in jih namakamo dobrih 5 minut. Po koncu namakanja, želatino dobro ožamemo.

  11. Jajčno maso prelijemo nazaj v lonec in kuhamo kremo na nižjem srednjem ognju 5-6 minut. Med kuhanjem neprestano mešamo z metlico in ko se krema zgosti, jo odstavimo z ognja.

  12. K limonini kremi primešamo namočeno želatino, ki smo jo dobro oželi.

  13. Kremo precedimo skozi cedilo, da se izognemo morebitnim grudicam.

  14. K kremi postopoma primešamo na kocke narezano hladno maslo. Površino kreme pokrijemo s folijo za živila in jo ohladimo v hladilniku. Krema bo v roku 1-2 ure dovolj čvrsta, da jo uporabimo.

  15. Ohlajeno kremo dobro premešamo z lopatko ali z ročnim mešalnikom, da jo zmehčamo in prestavimo v vrečko za brizganje.

  16. Priprava biskvita:

  17. Pečico segrejemo na 150 °C, pripravimo okrogel tortni pekač premera 18-20 cm. Pekač premažemo z maslom, stranice in dno pekača obložimo s papirjem za peko.

  18. Jajca, segreta na sobno temperaturo, ločimo na beljake in rumenjake.

  19. Beljake vlijemo v posodo mešalnika in jih pričnemo počasi stepati. Ko se ti pričnejo peniti povečamo hitrost in stepamo dokler se ne pričnejo tvoriti rahli vrhovi.

  20. Nato postopoma dodajamo sladkor v prahu in ves čas stepamo.

  21. Stepamo še 5 minut, do mehkih vrhov.

  22. Rumenjake razžvrkljamo z vilicami, dodamo vanilijev ekstrakt, sol in limonino lupinico.

  23. Med počasnim mešanjem počasi prilijemo rumenjake k beljakom. Ko imamo enotno obarvano maso, prenehamo z mešanjem.

  24. K jajčni masi v treh korakih primešamo presejano moko. Moko vmešamo na roke, tako da ohranimo čim več volumna v masi.

  25. V skodelici zmešamo olje in mleko. Dodamo 3 žlice biskvita in dobro premešamo. Tekočo maso vmešamo k preostali masi za biskvit. Ta postopek omogoča boljšo razporeditev sestavin in krajši čas mešanja.

  26. Maso za biskvit vlijemo v pripravljen tortni model in jo enakomerno razporedimo.

  27. Biskvit pečemo 35-40 minut pri 150 °C, nato pa še 5 minut pri 170 °C.

  28. Pečen biskvit odstranimo iz pečice in počakamo, da se popolnoma ohladi.

  29. Ohlajen biskvit narežemo na tri enako debele plasti.

  30. Sestavljanje limonine torte:

  31. Na kartonasti tortni podstavek ali krožnik položimo eno plast biskvita.

  32. Biskvit premažemo z limoninim sirupom. Biskvit je dovolj napojen, če s prstom pritisnemo na biskvit in vidimo malo tekočine.

  33. Na biskvit nabrizgamo polovico limonine kreme in jo z lopatko/ nožem enakomerno razmažemo po površini.

  34. Na kremo položimo drugo plast biskvita, ki ga zopet namočimo s sirupom in čez nabrizgamo preostalo limonino kremo. Enakomerno razmažemo in pokrijemo s tretjo plastjo biskvita, ki ga tudi namočimo.

  35. Sestavljeno torto premažemo z limonino smetano in jo poljubno okrasimo.