Na olivnem olju popražimo česen (samo par sekund, dokler ne zadiši), zatem mu takoj dodamo mlado špinačo in sol. Vse skupaj na srednjem ognju, kakšno minuto pražimo, mešamo, dokler špinača ne ovene. V kolikor je špinača bila mokra in je spustila veliko vode, odcedimo. Špinačo prestavimo v krožnik, da se hitreje ohladi, zatem pa vmešamo maskarpone sir in poper.
Losos v listnatem testu
Sestavine
-
sestavine za lososa
- 2 file lososa
- 200 g mlada špinača
- 200 g mascarpone
- 1 limona
- 3 stroki česen
- 2 listnato testo
- 1 jajca
- 24 ml sladka smetana
- olivno olje
- sol
- poper
- sezam
-
sestavine za preliv
- 100 ml sladka smetana
- limonin sok
- 1 jogurt
- 17 g koper
- sol
- poper
Priprava
Lososu z ostrim in tankim nožem odstranimo kožo ter file pregledamo, če morebiti vsebuje kosti. Te s pinceto odstranimo. Če imamo velik file, ga prerežemo na pol, drugače uporabimo dva manjša fileja.
Listnato testo razvijemo in premažemo z jajcem, ki smo ga raztepli s sladko smetano. Na sredino testa položimo file lososa, malo solimo, ga obložimo s kremno špinačo in prekrijemo z drugim filejem lososa. Solimo.
Lososa tesno zavijemo v listnato testo. Ker je to kupljeno listanto testo precej tanko, uporabimo dva lista testa in zavijemo tako, da je losos popolnoma zavit.
Listnato testo po vrhu malce zarežemo, naredimo vzorec, premažemo z jajcem, ki smo ga raztepli s smetano, posipamo z grobo soljo in s sezamom.
Pečemo približno 20-25 minut na 220 stopinj Celzija v že ogreti pečici. Peka je odvisna od pečice in debeline lososa.
Za omako: Koprc na drobno narežamo in ga skupaj z ostalimi sestavinami zmešamo v omako.