Priprava
- Marinirana koleraba
V posodi segrejemo kis, vodo, sol in sladkor ter mešamo, da se začimbi raztopita. Kolerabo očistimo, odstranimo liste in olesenele dele ter olupimo. Narežemo ali naribamo na čim tanjše rezance. Stresemo vposodo, prelijemo z marinado, pokrijemo s prozorno folijo in pustimo vsaj 60 minut v hladilniku. Pred serviranjem dobro odcedimo. Pečico segrejemo na 180 °C in vodno kopel na 52 °C.
Pražen krompir v oblicahKrompir (manjši gomolji približno enake velikosti) dobro operemo inneolupljenega kuhamo v vodi 10 do 15 minut. Odcedimo in pretresemo v ponev (vok), rahlo pritisnemo z vilicami, da se krompir zdrobi(pazimo, da ostane v enem kosu), pokapamo z repičnim oljem inpražimo 40 minut, vmes nekajkrat obrnemo, da se enakomernozapeče z vseh strani. Tik pred serviranjem potresemo s solnimcvetom in nadrobimo gor koper.
Vrtni pestoVse sestavine za domači pesto (razen oljčnega olja) zmiksamo, potem pa počasi prilivamo olje, da se sestavine spojijo.
File lososaSemena janeža in koriandra nežno popražimo v ponvi brez maščobe, nato pa jih (malo) stremo v terilniku. Vsak file lososa damo v svojo vrečko za vakuumiranje skupaj s semeni, solnim cvetom, sladkorjem in kančkom oljčnega olja. Vrečko zapremo in položimo v vodno kopel za 15 do 18 minut. Nato vzamemofileje iz vrečke in jih osušimo na kuhinjskem papirju.
V ponvi na vročem olju popečemo fileje lososa s kožo, obrnjeno navzdol. Ko koža pozlati in postane hrustljava, vzamemo iz ponve.
ServiranjeIz mariniranih rezancev kolerabe napravimo gnezdo in ga položimo na segret servirni krožnik. Poleg dodamo nekaj praženih krompirjevih gomoljev in file lososa s kožo, obrnjeno navzgor. Pokapamo z vrtnim pestom.
Koleraba ima zaradi blage arome široko uporabnost v kulinariki, saj dobro vsrkava okuse drugih živil. Uporabimo lahko tako plod kot listein tudi semena, iz katerih stiskajo olje. Lahko jo jemo presno, kuhano,dušeno ali pečeno.