Lososov file »sous vide« z marinirano kolerabo, domačim pestom in praženim krompirjem v oblicah

Lososov file »sous vide« z marinirano kolerabo, domačim pestom in praženim krompirjem v oblicah image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1:30 h

Sestavine

4 število porcij
  • lososov file

    • 4   file lososa
    •   solni cvet
    • 6   g sladkor
    • 3   g jenež
    • 6   g koriander
    •   olivno olje
  • marinirana koleraba

    • 350   g koleraba
    • 50   ml kis
    • 150   ml voda
    • 12   g sol
    • 6   g sladkor
  • vrni pesto

    •   peteršilj
    •   meta
    •   bazilika
    • 70   g pinjole
    • 70   g parmezan
    • 150   ml olivno olje
    • 12   ml limonin sok
    •   solni cvet
    •   poper
  • krompir

    • 500   g mlad krompir
    •   koper
    •   solni cvet
    •   repično olje

Priprava

    Marinirana koleraba

    V posodi segrejemo kis, vodo, sol in sladkor ter mešamo, da se začimbi raztopita. Kolerabo očistimo, odstranimo liste in olesenele dele ter olupimo. Narežemo ali naribamo na čim tanjše rezance. Stresemo vposodo, prelijemo z marinado, pokrijemo s prozorno folijo in pustimo vsaj 60 minut v hladilniku. Pred serviranjem dobro odcedimo. Pečico segrejemo na 180 °C in vodno kopel na 52 °C.

    Pražen krompir v oblicah

    Krompir (manjši gomolji približno enake velikosti) dobro operemo inneolupljenega kuhamo v vodi 10 do 15 minut. Odcedimo in pretresemo v ponev (vok), rahlo pritisnemo z vilicami, da se krompir zdrobi(pazimo, da ostane v enem kosu), pokapamo z repičnim oljem inpražimo 40 minut, vmes nekajkrat obrnemo, da se enakomernozapeče z vseh strani. Tik pred serviranjem potresemo s solnimcvetom in nadrobimo gor koper.

    Vrtni pesto

    Vse sestavine za domači pesto (razen oljčnega olja) zmiksamo, potem pa počasi prilivamo olje, da se sestavine spojijo.

    File lososa

    Semena janeža in koriandra nežno popražimo v ponvi brez maščobe, nato pa jih (malo) stremo v terilniku. Vsak file lososa damo v svojo vrečko za vakuumiranje skupaj s semeni, solnim cvetom, sladkorjem in kančkom oljčnega olja. Vrečko zapremo in položimo v vodno kopel za 15 do 18 minut. Nato vzamemofileje iz vrečke in jih osušimo na kuhinjskem papirju.

    V ponvi na vročem olju popečemo fileje lososa s kožo, obrnjeno navzdol. Ko koža pozlati in postane hrustljava, vzamemo iz ponve.

    Serviranje

    Iz mariniranih rezancev kolerabe napravimo gnezdo in ga položimo na segret servirni krožnik. Poleg dodamo nekaj praženih krompirjevih gomoljev in file lososa s kožo, obrnjeno navzgor. Pokapamo z vrtnim pestom.

    Koleraba ima zaradi blage arome široko uporabnost v kulinariki, saj dobro vsrkava okuse drugih živil. Uporabimo lahko tako plod kot listein tudi semena, iz katerih stiskajo olje. Lahko jo jemo presno, kuhano,dušeno ali pečeno.