Preprosto več za vas
Makoš guba

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sestavine

Stare žemlje Stare žemlje4
Mleko Mleko7,5 dl dl
Med Med110 g g
Maslo Maslo20 g g
Makova semena Makova semena50 g g
Vanilijev sladkor Vanilijev sladkor1
Sladkor Sladkor
Vanilijev puding v prahu Vanilijev puding v prahu1

Makoš guba

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

60 min
(2)

Priprava

Suhe žemlje ali kruh narežemo na koščke in damo v skledo. Zmešamo 0,5 l mleka, košček masla in 2 žlici medu ter vse skupaj počasi segrevamo, da se sestavine stopijo. Segreto zmes prelijemo po narezanem kruhu in rahlo pomešamo, da se koščki prepojijo z mlekom. Pekač namažemo z maslom in vanj stresemo z mlekom prepojen kruh. Po vrhu ga potresemo z makom, ki smo ga predhodno sladkali po okusu. Pečemo pri 160 °C približno 20 minut. Vmes pripravimo še vanilijevo omako. Iz vanilijevega pudinga, žlice sladkorja in približno 7 dl mleka skuhamo puding. Pazimo, da se ne strdi; puding mora biti gost, toda tekoč. Namesto vanilijeve omake lahko uporabimo tudi drugo omako, na primer čokoladni preliv, sadni preliv ali sladko smetano. Jed se odlično ujema tudi z višnjevim kompotom in marmelado. Puding ali drugo omako prelijemo čez kruh in še toplo postrežemo.

V Lidlu Slovenija smo v sodelovanju z Ekošolo v letu 2015 zasnovali projekt Hrana ni za tjavendan. Z njim želimo ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov. Preberite več na:https://www.boljsi-svet.si/

Recept so pripravili otroci DOŠ I. Lendava

Fotografija: Peter Irman