Makoš guba

Makoš guba

TežavnostSrednje
Kuhanje60 min

Priprava

    Suhe žemlje ali kruh narežemo na koščke in damo v skledo. Zmešamo 0,5 l mleka, košček masla in 2 žlici medu ter vse skupaj počasi segrevamo, da se sestavine stopijo. Segreto zmes prelijemo po narezanem kruhu in rahlo pomešamo, da se koščki prepojijo z mlekom. Pekač namažemo z maslom in vanj stresemo z mlekom prepojen kruh. Po vrhu ga potresemo z makom, ki smo ga predhodno sladkali po okusu. Pečemo pri 160 °C približno 20 minut. Vmes pripravimo še vanilijevo omako. Iz vanilijevega pudinga, žlice sladkorja in približno 7 dl mleka skuhamo puding. Pazimo, da se ne strdi; puding mora biti gost, toda tekoč. Namesto vanilijeve omake lahko uporabimo tudi drugo omako, na primer čokoladni preliv, sadni preliv ali sladko smetano. Jed se odlično ujema tudi z višnjevim kompotom in marmelado. Puding ali drugo omako prelijemo čez kruh in še toplo postrežemo.

    V Lidlu Slovenija smo v sodelovanju z Ekošolo v letu 2015 zasnovali projekt Hrana ni za tjavendan. Z njim želimo ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov. Preberite več na:https://www.boljsi-svet.si/

    Recept so pripravili otroci DOŠ I. Lendava

    Fotografija: Peter Irman