Malinove rolice s pistacijami

Sašo Šketa
Sašo Šketa
Malinove rolice s pistacijami image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1 h

Sestavine

20 število porcij
  • Kvašeno testo:

    • 200   ml mleko
    • 100   ml sladka smetana
    • 1   kvas
    • 120   g sladkor
    • 1   jajce
    • 710   g moka
    • 0,25   žličk sol
    • 0,25   žličk kardamom
    • 100   g maslo
  • Nadev:

    • 110   g maslo
    • 90   g sladkor
    • 2   žličk kardamom
    •   limonina lupina
    • 230   g zamrznjene maline
    • 1   jajce
    • 50   g neslane pistacije

Priprava

    Priprava kvašenega testa:

  1. V skledi skupaj zmešamo mlačno mleko in smetano.

  2. Dodamo sladkor in suhi kvas, premešamo in pustimo ob strani.

  3. V drugo skledo presejemo moko, sol in kardamom.

  4. V skledo mešalnika nalijemo tekoče sestavine in dodamo jajce.

  5. Sedaj dodamo začinjeno moko in pričnemo mešati pri nižji hitrosti s kljukastim nastavkom.

  6. Ko se pričnejo sestavine povezovati v testo, postopoma dodajamo maslo sobne temperature.

  7. Ko je maslo umešano, dvignemo hitrost mešanja in gnetemo 10 minut.

  8. Končano testo mora biti gladko, mehko in rahlo sijoče.

  9. Testo oblikujemo v gladko kepo in ga postavimo v skledo za vzhajanje. Skledo pokrijemo s folijo za živila in pustimo testo vzhajati 30-60 minut, oziroma toliko časa, da se volumen testa podvoji.

  10. Testo je dovolj vzhajano, ko pritisk s prstom na površino testa pusti vdolbinico, ki se nato malo zmanjša.

  11. Priprava nadeva in oblikovanje rolic:

  12. V skodelici skupaj zmešamo sladkor, kardamom in limonino lupinico. Mešanico sladkorja dodamo k maslu sobne temperature, ki smo ga pretlačili do mazljivega stanja. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo masleno-sladkorno pasto.

  13. Delovno površino pomokamo in nanjo položimo vzhajano testo.

  14. Testo razvaljamo v obliki pravokotnika (60x40 cm), tako da je daljša stranica obrnjena pravokotno na nas.

  15. Površino testa enakomerno premažemo s sladkornim maslom, le 3 cm od roba pri nasprotni daljši stranici pustimo neobmazano površino za lažje zavijanje in oblikovanje.

  16. Zamrznjene maline zmešamo z 1 ali 2 žlicama moke nato jih s prsti zdrobimo na manjše koščke.

  17. Koščke malin enakomerno posujemo po površini obmazanega testa.

  18. Testo pričnemo zavijati pri daljši stranici, ob tem pazimo, da testo zavijemo tesno vendar brez stiskanja. Med zavijanjem občasno razpotegnemo zaviti del, da ohranimo enako debelino role.

  19. Zavito rolo narežemo na 3 cm debele kolute. Za rezanje uporabimo nož z žagico ali nitko.

  20. Odrezane rolice položimo na dlan in neobmazan del testa (repek) spodvijemo pod spodnjo stranico rolice.

  21. Oblikovane rolice odlagamo na pladenj pokrit s papirjem za peko. Med rolicami naj bo dovolj razmaka, da se med vzhajanjem in peko ne sprimejo skupaj.

  22. Rolice pokrijemo s folijo za živila in jih pustimo vzhajati 30-45 minut, oziroma toliko časa da se njihova velikost podvoji.

  23. Med vzhajanjem rolic segrejemo pečico na 200 °C.

  24. Površino vzhajanih rolic premažemo z razžvrkljanim jajcem in čez posujemo grobo sesekljane pistacije.

  25. Rolice pečemo 10-12 minut.

  26. Najbolj okusne so sveže pečene vendar se odlično obdržijo tudi za naslednji dan. Hranimo jih v zaprti posodi na sobni temperaturi ali hladilniku 3-4 dni. Odlično se pogrejejo in dodatno zmehčajo v mikrovalovni pečici ali pečici.