Mangove rezine z grškim jogurtom

Mangove rezine z grškim jogurtom image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 30 min

Sestavine

10 rezini
  • Sestavine za piškotno osnovo:

    • 150   g masleni piškoti "petit beurre"
    • 50   g kokosova moka
    • 2   ščepec sol
    • 60   ml kokosovo olje
    • 48   ml javorjev sirup
    • 1   ml rum
    •   limetina lupina
  • Sestavine za mousse grškega jogurta:

    • 5   lističi želatine
    • 1   mango
    • 12   ml limetin sok
    • 500   g grški jogurt
    • 150   g mascarpone
    • 350   ml sladka smetana
    • 120   g sladkor v prahu
    • 2   pasionka

Priprava

    Pripravimo kvadratni pekač v velikosti 20 x 20 cm. Stranice pekača obložimo z acetatno folijo. Če ima odprto dno ga podložimo s tortnim kartonom, papirjem za peko ali alu folijo. Tortni model postavimo na trdno podlago.V multipraktiku zdrobimo in zmešamo maslene piškote, kokosovo moko ter sol.Nato dodamo kokosovo olje, javorjev sirup, aromo ruma in naribano limetino lupinico. S pulziranjem dobro premešamo, da dobimo drobtinasto teksturo, ki se ob stisku lepo sprime.Piškotno osnovo enakomerno razporedimo po pekaču in jo dobro pritisnemo ob dno pekača.Pekač s piškotno osnovo prestavimo v hladilnik in vmes pripravimo mangov pire in jogurtov mousse.V skledo s hladno vodo dodamo lističe želatine in jih namakamo dobrih 10 minut.Mango spasiramo v gladek pire, ki ga segrejemo do vretja in nato ohladimo.Mangov pire razdelimo na pol, eno polovico bomo vmešali v torto, drugo polovico bomo uporabili za preliv.Sedaj v večji skledi zmešamo grški jogurt in mascarpone do gladke teksture.V drugi skledi stepemo 300 ml sladke smetane s sladkorjem v prahu. Stepemo do mehkih vrhov.Preostalih 50 ml sladke smetane segrejemo skoraj do vretja in v njej raztopimo dobro odcejeno želatino. Dobro premešamo, da se želatina v celoti raztopi.Nato h grškemu jogurtu in mascarponeju primešamo stepeno smetano ter smetano z želatino. Dobro premešamo z nežnimi gibi, da ohranimo rahlost in volumen moussa.Sedaj jogurtov mousse vlijemo v pekač s piškotno osnovo. Sprva vlijemo ¾ moussa in preostalo ¼ prihranimo.Pekač rahlo potresemo levo in desno, da se mousse enakomerno razporedi in zgladi.Nato v polovico mangovega pireja dodamo 1 žlico limetinega soka, premešamo in ga nažličkamo po površini moussa.S palčko ali nožem marmoriramo mangov pire skupaj z moussom. Če mousse ne sega do roba pekača, vlijemo še preostanek moussa.Rezine postavimo v hladilnik za 4-5 ur, da mousse zatrdi.Obe pasijonki prerežemo na pol in celotno sredico vmešamo k preostali polovici mangovega pireja.Ohlajene rezine previdno odstranimo iz modela in jih z vročim nožem narežemo na velikost 10 x 4 cm.Rezine tik pred postrežbo bogato prelijemo s sadnim pirejem. Hranimo jih na hladnem v pokriti posodi 2-3 dni.