Preprosto več za vas
Marinirani kunec s popečeno polento ter hrustljavo koromačevo solato s pomarančo in jabolki

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sestavine

marinada

Kunec Kunec1,2 kg kg
Čebula Čebula1
Zelena Zelena
Korenje Korenje1
Česen Česen2
Rožmarin Rožmarin2
Klinčki Klinčki4
Poper Poper6
Žajbelj Žajbelj4
Lovorov list Lovorov list2
Peteršilj Peteršilj
Bazilika Bazilika4
Timijan Timijan2
Cimetova palčka Cimetova palčka1
Rdeče vino Rdeče vino1 l l
Solni cvet Solni cvet

kunec

Maslo Maslo108 g g
Pšenična moka Pšenična moka60 g g
Čebula Čebula1
Olivno olje Olivno olje
Sol Sol
Poper Poper

polenta

Voda Voda2 l l
Polenta Polenta500 g g
Maslo Maslo36 g g
Sol Sol

koromačeva solata

Koromač Koromač300 g g
Lešniki Lešniki20 g g
Pomaranče Pomaranče3
Jabolka Jabolka4
Limona Limona1
Solni cvet Solni cvet
Poper Poper
Olivno olje Olivno olje

Marinirani kunec s popečeno polento ter hrustljavo koromačevo solato s pomarančo in jabolki

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

1:30 h
(0)

Priprava

Kunec

Kunca operemo, obrišemo in razrežemo na manjše kose ter prestavimo v skledo. Olupimo čebulo in jo narežemo na rezine, korenje pa narežemo na kolobarje. Stebelno zeleno grobo nasekljamo. V skledo h kunčjemu mesu damo narezano čebulo, kolobarje korenja, zeleno, strt česen, poper, vejice rožmarina in timijana, klinčke, liste žajblja, lovora in bazilike, cimetovo palčko in peteršilj. Zalijemo z rdečim vinom ter dodamo solni cvet. Pokrijemo s prozorno folijo ali pokrovom in v hladilniku mariniramo od 12 do 24 ur.

Marinirane kose kunca osušimo s papirnatimi brisačami in z vseh strani pomokamo. Odvečno moko otresemo. V višji posodi segrejemo maslo in olje ter popražimo sesekljano čebulo. Pomokane kose kunčjega mesa z vseh strani popečemo. Dodamo odcejeno zelenjavo in zelišča iz marinade ter dušimo 8 do 10 minut, nato pa prilijemo še tekočino marinade. Pokrito kuhamo na manjšem ognju vsaj 80 minut. Večkrat premešamo. Na koncu po okusu solimo in popramo. Meso vzamemo iz posode in do serviranja shranimo na toplem v pokriti posodi. Tekočino in zelenjavo v posodi zmešamo z mešalnikom in počasi kuhamo, da dobimo primerno gosto omako. Dodamo kunčje meso in dušimo še 5 minut.

Polenta

Vodo zavremo, solimo, dodamo maslo in med nenehnim mešanjem z metlico vsujemo vanjo polento. Kuhano polento ohladimo, zvrnemo na delovno površino in narežemo na rezine, ki jih pred serviranjem popečemo v ponvi (z malo masla).

Koromačeva solata

Koromaču po potrebi odstranimo zunanje vlaknaste dele, ga operemo in narežemo na tanke rezine. Presne zelene koromačeve vršičke drobno sesekljamo. Eno pomarančo prepolovimo in stisnemo sok. Drugi dve olupimo, vključno z belo »kožico«, razdelimo na krhlje ter odstranimo peške.

Iz neolupljenih jabolk izdolbemo kroglice in jih prelijemo s pomarančnim sokom.

Limonino lupinico drobnonastrgamo, limono pa stisnemo. Pripravimo solatni preliv: limonov sok in solni cvet zmešamo. Primešamo olje, sveže mlet poper in naribano limonino lupinico ter premešamo.

V skledo stresemo koromač, kroglice jabolk in pomarančne krhlje. Prelijemo s solatnim prelivom in potresemo z drobljenimi praženimi lešniki in sesekljanimi vršički koromača.

Serviranje

Kose kunčjega mesa položimo poleg popečene rezine polente, prelijemo z omako in po želji potresemo z nastrganim parmezanom Reggiano. Poleg ponudimo koromačevo solato s pomarančo in jabolkom.