Medvedov špageti kruh

Medvedov špageti kruh image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1:30 h

Sestavine

1 kos
  • 500   g testenine polnozrnati špageti, kot ostanek hrane
  • 400   g moka
  • 25   g kvas
  • 1   žlička sladkor
  • 3   žličk sol
  • 300   - 350   ml voda

Priprava

  V večjo skledo damo ostanke polnozrnatih špagetov in jih z rokami pregnetemo, da razpadejo na koščke. V skodelico vlijemo 100 ml mlačne vode, dodamo sladkor, žličko moke in nadrobljen sveži kvas. Premešamo in pustimo vzhajati na toplem 20 minut. Če bomo uporabili suhi kvas, lahko zamesimo testo neposredno. V skledo mešalnika stresemo moko in nadrobljene špagete, prilijemo kvasec in preostanek vode. Testo gnetemo pri večji hitrosti 10 minut. Če je testo presuho, postopoma prilivamo vodo. Če je testo premokro, dodamo malo moke. Vzhajalno košarico potresemo z riževo moko, da se testo ne prime. Testo oblikujemo v hlebček in ga pustimo vzhajati v košarici za vzhajanje kruha, dokler se količina testa ne podvoji.

  Pečico segrejemo na 240 stopinj Celzija in pokrijemo pekač s papirjem za peko. Vzhajani hlebec prekucnemo na pladenj. Če imamo nekaj ustvarjalne žilice, lahko kruh okrasimo tako, da vanj z britvico zarežemo različne vzorce ali obraz medveda. Kruh pečemo 15 minut pri 240 stopinjah Celzija, nato znižamo temperaturo na 190 stopinj Celzija in pečemo še 20 minut.

   

  Avtorji: Lenart Oražem, Ivan Stakić, Anja Žnidaršič, Milot Shatri, Anže Zajec in Mare Kastelic, OŠ Brinje Grosuplje, PŠ s PP

  Mentorici: Urška Šteh in Marjetka Kolbl