V kozico daj olupljen in na kocke narezan sladek krompir, česen, papriko, čili in kumin. Dolij 4 dcl jušne osnove in kuhaj toliko časa, da se krompir skuha. Potem vse spasiraj v kremasto maso. Medtem, ko se krompir kuha, kvinojo skuhaj po navodilih na embalaži. Ko imaš obe sestavini pripravljeni (krompirjevo maso in kvinojo), ju združi v eni kozici. Dodaj splaknjen in odcejen fižol, naribano čokolado in preostalo jušno osnovo in kuhaj približno 10 minut, da se okusi prepojijo. Če je premalo tekočine, dolij še nekaj jušne osnove ali vode. Čiliju dodaj še kis, še enkrat zavri in poskusi ter dosoli in dopopraj po okusu. Čili serviraj, okrasi z jogurtom in peteršiljem in postrezi.
Mehiški čili s sladkim krompirjem, kvinojo in črnim fižolom
Sestavine
2
število porcij
-
- 1 sladki krompir
- 80 g kvinoja
- fižol
- 20 g temna čokolada
- 2 česen
- 3 g rdeča paprika
- 1,5 g mleta kumina
- 3 g čili
- 1 l jušna osnova
- 4 ml kis
- sol
- poper
- peteršilj
- jogurt
Priprava
Nasveti:Namesto jogurta lahko uporabiš tudi kislo smetano, lahko pa čili serviraš tudi brez jogurta in peteršilja. Jogurt je tu sicer zato, da čili osveži in omili njegovo pekočino. Čili lahko pripraviš tudi z rdečim in/ali belim fižolom in vanj umešaš sesekljan svež paradižnik - v tem primeru ti ni potrebno dodati kisa. Prav tako pa lahko čili zamrzneš in odmrzneš.