Mesne kroglice v paradižnikovi omaki s hrustljavo polento

Mesne kroglice v paradižnikovi omaki s hrustljavo polento image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1:30 h

Sestavine

4 število porcij
    • 800   g mešano mleto meso
    • 100   g panceta
    •   timijan
    • 4   korenček
    • 1   jajca
    • 1   zelena
    • 1   steblo zelene
    • 2   čebula
    • 40   ml paradižnikov pire
    • 16   g gorčica
    • 3   g peteršilj
    •   sol
    •   poper
    •   olivno olje
    • 3   česen
    • 30   ml jušna osnova
    • 200   g polenta
    • 550   ml voda
    • 36   g maslo

Priprava

    Mleto meso zmešamo s ščepcem popra, gorčico, jajcem in drobno sesekljanim peteršiljem. Oblikujemo približno 16 mesnih kroglic. Prepražimo jih na vročem oljcnem olju, pri čemer pazimo, da ne razpadejo, in jih odstavimo z ognja. Na vroče oljčno olje nato stresemo sesekljano čebulo, koren zelene in korenje. Ko se zelenjava zmehča, dodamo narezano panceto, česen in steblo zelene. Zalijemo s paradižnikovo kašo in nekoliko jušne osnove ter kuhamo do zmehčanja. Začinimo s soljo in poprom ter z mešalnikom zmešamo v gosto temno omako. Po potrebi lahko prilijemo dodatno jušno osnovo.

    V omako stresemo mesne kroglice in jihkuhamo približno 30 minut.V slano vrelo vodo vsujemo polento in dodamo vejice timijana. Polento kuhamo, ji dodamo maslo, ki ga dobro vmešamo, nato jo vlijemo v kalup in pustimo, da se ohladi. Ko je ohlajena, izrežemo želene oblike in jih spečemo v ponvi, pri čemer pazimo, da bodo kosi hrustljavi. Na krožniku mesne kroglice postrežemo z omako, zraven pa dodamo še hrustljavo pečeno polento.