Mleto meso zmešamo s ščepcem popra, gorčico, jajcem in drobno sesekljanim peteršiljem. Oblikujemo približno 16 mesnih kroglic. Prepražimo jih na vročem oljcnem olju, pri čemer pazimo, da ne razpadejo, in jih odstavimo z ognja. Na vroče oljčno olje nato stresemo sesekljano čebulo, koren zelene in korenje. Ko se zelenjava zmehča, dodamo narezano panceto, česen in steblo zelene. Zalijemo s paradižnikovo kašo in nekoliko jušne osnove ter kuhamo do zmehčanja. Začinimo s soljo in poprom ter z mešalnikom zmešamo v gosto temno omako. Po potrebi lahko prilijemo dodatno jušno osnovo.
Mesne kroglice v paradižnikovi omaki s hrustljavo polento
Sestavine
4
število porcij
-
- 800 g mešano mleto meso
- 100 g panceta
- timijan
- 4 korenček
- 1 jajca
- 1 zelena
- 1 steblo zelene
- 2 čebula
- 40 ml paradižnikov pire
- 16 g gorčica
- 3 g peteršilj
- sol
- poper
- olivno olje
- 3 česen
- 30 ml jušna osnova
- 200 g polenta
- 550 ml voda
- 36 g maslo
Priprava
V omako stresemo mesne kroglice in jihkuhamo približno 30 minut.V slano vrelo vodo vsujemo polento in dodamo vejice timijana. Polento kuhamo, ji dodamo maslo, ki ga dobro vmešamo, nato jo vlijemo v kalup in pustimo, da se ohladi. Ko je ohlajena, izrežemo želene oblike in jih spečemo v ponvi, pri čemer pazimo, da bodo kosi hrustljavi. Na krožniku mesne kroglice postrežemo z omako, zraven pa dodamo še hrustljavo pečeno polento.