Mesno jajčne XXL panirane kroglice, pečena polenta s pršutom in jogurtova omaka
Sestavine
-
mesno jajčne krogljice
- 600 g mešano mleto meso
- 4 trdokuhano jajce
- pšenična moka
- drobtine
- mešanica semen
- 1 jajca
- solni cvet
- olje za cvrtje
- 1 česen
- začimbe
-
pečena polenta
- 1,5 l jušna osnova
- 300 g pšenični zdrob
- 100 g maslo
- 200 g koruzna moka
- olivno olje
- sol
- olje za cvrtje
- 100 g pršut
-
jogurtova omaka
- 150 g sir v slanici
- 150 g jogurt
- 1 česen
- bazilika
- olivno olje
- solni cvet
- poper
Priprava
Česen olupimo in stremo. Mleto meso začinimo s soljo, poprom in strtim česnom (in z začimbami po lastnem okusu), z roko dobro pregnetemo. Trdo kuhana jajca olupimo. Pripravimo tri posodice za paniranje. V prvo damo (presejano) pšenično moko, v drugo razžvrkljano jajce, v tretjo pa krušne drobtine s strtimi semeni. Začinjeno meso razdelimo na 4 dele. Vsak del oblikujemo v polpeto in jo sploščimo. Olupljena kuhana jajca najprej povaljamo v moki, nato pa jih postavimo na sredino mesne mase in jajce enakomerno ovijemo z mesom. Povaljamo med dlanmi, da dobimo kroglico, ki jo povaljamo najprej v moki (odvečno moko otresemo), nato v stepenem jajcu in nazadnje v drobtinah. Z dlanmi pritisnemo, da se drobtine primejo na podlago. Olje za cvrtje segrejemo in v njem ocvremo panirane mesne kroglice, med cvrtjem jih večkrat obrnemo. Cvremo 4 do 6 minut, nato jih s penovko poberemo iz vročega olja in odcedimo na papirnati brisački.
Jušno osnovo zavremo in vanjo z metlico počasi zakuhamo pšenični zdrob. Ob nenehnem mešanju kuhamo, da se zgosti. Kuhani polenti dodamo maslo in oljčno olje ter dobro premešamo. Po okusu dosolimo in vlijemo v pekač, da se masa strdi in ohladi. Hladno in strjeno polento narežemo na želene oblike, pomokamo z vseh strani in ocvremo v vročem olju. Rezine pršuta zrežemo na tanke trakove, jih položimo v pekač, obložen s papirjem za peko in v predhodno ogreti pečici na 130 ° C. Osušimo, da postanejo hrustljavi. Posušene trakove pršuta drobno sesekljamo.
Jogurt gladko zmešamo in mu dodamo strt česen. Sir odcedimo in pretlačimo z vilicami ter dodamo v posodo k jogurtu. Solimo, popramo in vmešamo sesekljano baziliko. Do serviranja shranimo v hladilniku.
Pravkar cvrte panirane mesne kroglice z jajcem serviramo s popečenimi rezinami polente, ki jih potresemo z izsušenim zdrobljenim pršutom. Poleg ponudimo ohlajeno jogurtovo omako s sirom, ki ji po želji vmešamo še sveža sesekljana zelišča.