Mesno jajčne XXL panirane kroglice, pečena polenta s pršutom in jogurtova omaka

Mesno jajčne XXL panirane kroglice, pečena polenta s pršutom in jogurtova omaka image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1:30 h

Sestavine

4 število porcij
  • mesno jajčne krogljice

    • 600   g mešano mleto meso
    • 4   trdokuhano jajce
    •   pšenična moka
    •   drobtine
    •   mešanica semen
    • 1   jajca
    •   solni cvet
    •   olje za cvrtje
    • 1   česen
    •   začimbe
  • pečena polenta

    • 1,5   l jušna osnova
    • 300   g pšenični zdrob
    • 100   g maslo
    • 200   g koruzna moka
    •   olivno olje
    •   sol
    •   olje za cvrtje
    • 100   g pršut
  • jogurtova omaka

    • 150   g sir v slanici
    • 150   g jogurt
    • 1   česen
    •   bazilika
    •   olivno olje
    •   solni cvet
    •   poper

Priprava

    Mesno jajčne kroglice

    Česen olupimo in stremo. Mleto meso začinimo s soljo, poprom in strtim česnom (in z začimbami po lastnem okusu), z roko dobro pregnetemo. Trdo kuhana jajca olupimo. Pripravimo tri posodice za paniranje. V prvo damo (presejano) pšenično moko, v drugo razžvrkljano jajce, v tretjo pa krušne drobtine s strtimi semeni. Začinjeno meso razdelimo na 4 dele. Vsak del oblikujemo v polpeto in jo sploščimo. Olupljena kuhana jajca najprej povaljamo v moki, nato pa jih postavimo na sredino mesne mase in jajce enakomerno ovijemo z mesom. Povaljamo med dlanmi, da dobimo kroglico, ki jo povaljamo najprej v moki (odvečno moko otresemo), nato v stepenem jajcu in nazadnje v drobtinah. Z dlanmi pritisnemo, da se drobtine primejo na podlago. Olje za cvrtje segrejemo in v njem ocvremo panirane mesne kroglice, med cvrtjem jih večkrat obrnemo. Cvremo 4 do 6 minut, nato jih s penovko poberemo iz vročega olja in odcedimo na papirnati brisački.

    Pečena polenta

    Jušno osnovo zavremo in vanjo z metlico počasi zakuhamo pšenični zdrob. Ob nenehnem mešanju kuhamo, da se zgosti. Kuhani polenti dodamo maslo in oljčno olje ter dobro premešamo. Po okusu dosolimo in vlijemo v pekač, da se masa strdi in ohladi. Hladno in strjeno polento narežemo na želene oblike, pomokamo z vseh strani in ocvremo v vročem olju. Rezine pršuta zrežemo na tanke trakove, jih položimo v pekač, obložen s papirjem za peko in v predhodno ogreti pečici na 130 ° C. Osušimo, da postanejo hrustljavi. Posušene trakove pršuta drobno sesekljamo.

    Jogurtova omaka

    Jogurt gladko zmešamo in mu dodamo strt česen. Sir odcedimo in pretlačimo z vilicami ter dodamo v posodo k jogurtu. Solimo, popramo in vmešamo sesekljano baziliko. Do serviranja shranimo v hladilniku.

    Serviranje

    Pravkar cvrte panirane mesne kroglice z jajcem serviramo s popečenimi rezinami polente, ki jih potresemo z izsušenim zdrobljenim pršutom. Poleg ponudimo ohlajeno jogurtovo omako s sirom, ki ji po želji vmešamo še sveža sesekljana zelišča.