Morska spaka s polento in paradižnikovo omako

Preprosto z Urško
Preprosto z Urško
Morska spaka s polento in paradižnikovo omako image
Težavnost Težko
Priprava 0 min
Kuhanje 30 min

Sestavine

4 število porcij
    • 3   morska spaka
    • 400   g češnjev paradižnik
    • 1   limona
    • 100   ml belo vino
    •   bazilika
    • 6   g rjavi sladkor
    •   olivno olje
    •   maslo
    •   čili
    • 180   g polenta
    •   sol
    •   poper

Priprava

    Ribo operemo pod hladno tekočo vodo in obrišemo do suhega.

    Ribo sfiliramo:

    Na ličnicah dvignemo kožo, jo odrežemo in nato z ostrim nožem z gladkimi, kratkimi rezi odstranimo meso - ličnice. Z nožem lepo drsimo ob kosteh, dokler ličnice niso zunaj.

    Zatem odrežemo plavuti in glavo. S pomočjo krpe primemo na hrbtnem delu ribe kožo in jo s potegom odstranimo. Odrežemo še dele, ki so prekrivali trebušno votlino in jetra.

    Z nožem gladko odrežemo fileja ob roževinasti hrbtenici (na obeh straneh), tako, da dobimo dva lepa fileja s katerih odstranimo še notranjo membrano oz. kožico, ki bi drugače med peko zakrknila in fileje potegnila skupaj.

    Ko je riba sfilirana, pripravimo omako. Na olivnem olju popražimo na drobno narezan česen. Pražimo par sekund, dokler česen ne zadiši. Zatem dodamo polovičke češnjevega paradižnika, sol, sladkor in vse skupaj popražimo, dokler se paradižnik ne začne mehčati. Takoj dodamo na drobno narezano svežo baziliko, limonino lupinico, limonin sok in zalijemo z vinom. Pokuhamo par minut, da alkohol izhlapi.

    Fileje spečemo na olivnem olju. Na vsaki strani 2-3 minutke.

    Za polento zavremo 3 lončke vode, dodamo žličko soli in lonček polente. Med stalnim mešanjem polento skuhamo. Na koncu vmešamo v polento 3-4 rezine masla.

    Morsko žabo postrežemo z nežno mehko polento in čudovito paradižnikovo omako.