Nadevana goska z ajdovo kašo, svežim sadjem, kostanjem in čokoladno omako

Nadevana goska z ajdovo kašo, svežim sadjem, kostanjem in čokoladno omako image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1:30 h

Sestavine

4 število porcij
    • 1   gos
    •   žajbelj
    •   olivno olje
    •   mleti cimet
    •   sol
    •   poper
    • 100   g suhe slive
    • 2   dl jušna osnova
    • 1   dl rdeče vino
    • 20   g temna čokolada
  • za nadev

    • 200   g ajdova kaša
    • 2   hruška
    • 2   jabolka
    • 50   g suhe brusnice
    • 200   g kostanj
    • 50   g maslo
    • 50   g kostanjev med
    •   sol
    •   poper

Priprava

    Postopek priprave

    Gosko (težko približno 2kg) splaknemo pod hladno vodo ter dobro osušimo. Začinimo jo s soljo, poprom, cimetom, olivnim oljem ter žajbljem.

    Nadev

    Ajdovo kašo skuhamo po navodilih, ki so navedena na embalaži. Hruško in jabolko operemo ter olupimo in narežemo na manjše koščke. Ko je kaša kuhana, jo splaknemo pod vodo in ohladimo. Ohlajeni ajdovi kaši dodamo na koščke narezano jabolko, hruško, dodamo še kostanj in suhe brusnice. Zmes začinimo ter dodamo koščke masla in kostanjev med. Zmes nadevamo v gosko ter s pomočjo zobotrebcev zapremo. Položimo jo v višji pekač, dodamo suhe slive, jo zalijemo z rdečim vinom in jušno osnovo. Gosko pečemo 30 minut na 220 °C, nato še 1 uro na 160 °C. Goske med peko ne obračamo. Sok, ki se je med peko nabral na dnu pekača, vzamemo iz posode, dodamo mu še slive in oboje s paličnim mešalnikom zmeljemo, da dobimo lepo strukturo. Zmes precedimo. Omako zavremo in ko jo že odstavimo, ji dodamo še koščke temne čokolade.