Preprosto več za vas
Njoki iz pire krompirja z omako iz jušne zelenjave in govedine na posteljici iz ocvrtih krompirjevih olupkov

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sestavine

Pire krompir

Krompir Krompir1 kg kg
Sol Sol
Mleko Mleko200 ml ml
Maslo Maslo80 g g
Kisla smetana Kisla smetana2 žlice žlica

Njoki iz pire krompirja

Pire krompir Pire krompir1 kg kg
Moka Moka300 g g
Jajca Jajca3
Sol Sol

Čips iz krompirjevih olupkov

Krompirjevi olupki Krompirjevi olupki
(od priprave pire krompirja)
Olje Olje
Sol Sol

Goveja juha

Goveje meso Goveje meso1 kg kg
Korenček Korenček3
Peteršiljeva korenina Peteršiljeva korenina1
Zelena Zelena0,5
Por Por1
Čebula Čebula2
Česen Česen2
Sol Sol2 ščepec ščepec
Poper v zrnju Poper v zrnju6
Steblo zelene Steblo zelene1
Timijan Timijan1 Vejica Vejica
Majaron Majaron1 Vejica Vejica

Omaka iz jušne zelenjave

Olje Olje2 žlice žlica
Čebula Čebula1
Goveje meso Goveje meso
(iz juhe)
250 - 300 g g
Zamrznjen grah Zamrznjen grah150 g g
Korenček Korenček
(kuhano)
2
Jušna osnova Jušna osnova450 - 500 ml ml
Zelenjava Zelenjava
(kuhano korenje, 0,25 kuhane čebule, kuhano steblo zelene, 0,5 kuhanega pora)
Paradižnikova mezga Paradižnikova mezga2 žlice žlica
Peteršilj Peteršilj1 žličk žlička
Sol Sol
Poper Poper

Njoki iz pire krompirja z omako iz jušne zelenjave in govedine na posteljici iz ocvrtih krompirjevih olupkov

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

60 min
(1)

Priprava

Priprava pire krompirja: Krompir operemo, olupimo in narežemo na kose. Stresemo jih v lonec in zalijemo shladno vodo. Vodo solimo in pristavimo na kuhalno ploščo. Ko voda s krompirjem zavre, ga na zmernem ognju kuhamo do mehkega. Kuhan krompir odcedimo in pretlačimo. Dodamo mu mleko, maslo in kislo smetano. Vse skupaj dobro pretlačimo, da nastane gladka zmes.

Priprava njokov: V večjo skledo damo pire krompir, ostro moko, jajca, sol in zelišča po okusu. Na hitro premešamo in nato na delovnem pultu zgnetemo v testo.Ko se vse sestavine med seboj dobro povežejo, je testo pripravljeno in začnemo oblikovati njoke. Vzamemo manjši kos testa, ga pomokamo in zvaljamo v tanjšo kačo, ki jo enakomerno narežemo na posamezne njoke (cca. Dva centimetra). Njoke kuhamo v vreli osoljeni vodi približno tri minute.

Priprava čipsa: Krompirjeve olupke operemo in jih nekaj minut kuhamo v osoljenem kropu, da sezmehčajo.Nato jih odcedimo in osušimo s papirnato brisačko. Tako pripravljene krompirjeve olupke v vročem olju cvremo toliko časa, da se rjavo obarvajo in hrustljavo zapečejo (tri do pet minut).Potem jih s penovko polagamo na cedilo, da se dobro odcedijo. Odcejeni čips posolimo.

Priprava goveje juhe: Vse sestavine operemo, zelenjavo tudi olupimo in damo v večji lonec. Čez zelenjavo in meso prelijemo tri litre hladne vode in zavremo. Ko juha zavre, znižamo temperaturo in kuhamo vsaj še dve uri.

Priprava omake iz jušne zelenjave in govedine: V večji ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo drobno sesekljano čebulo. Goveje meso iz juhe narežemo na tanke trakove. Dodamo ga čebuli in pražimo toliko časa, da se rahlo zapeče. Dodamo grah in prilijemo toliko jušne osnove (350 do 400 mililitrov), da prekrije meso in grah. Kuhamo na zmernem ognju. Iz jušne zelenjave naredimo tekoč pire. Uporabimo en kuhan korenček, četrt kuhane čebule, kuhano steblo zelene, pol kuhanega pora, dodamo dve žlici paradižnikove mezge in 50 do 100 mililitrov jušne osnove. S paličnim mešalnikom spasiramo v gladek pire. Zelenjavni pire primešamo k omaki in dodamo še na kocke narezano kuhano korenje. Po okusu začinimo s soljo in poprom, dodamo še sesekljan peteršilj. Premešamo, zavremo in odstavimo z ognja. Omako postrežemo skupaj z njoki in hrustljavim čipsom.

Avtorji: Anaya Sušić, Lana Grnović Plavec, Manica Kužner, Eva Mlakar in Maša Perko, OŠ Spodnja Šiška

Mentorica: Anja Križanič