Njoki iz sladkega krompirja v masleni omaki

Njoki iz sladkega krompirja v masleni omaki image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1 h

Sestavine

2 število porcij
    • 450   g sladki krompir
    • 250   g skuta
    • 40   g parmezan
    • 200   g pšenična moka
    • 80   g maslo
    • 1   česen
    • 0,5   dl smetana za kuhanje
    •   šalotka
    • 1   grah v konzervi
    •   peteršilj
    •   poper
    •   sol
    •   olje

Priprava

    Z vilico večkrat preluknjaj krompir in ga peci približno 45 minut na 200°C. Mehak in malenkost ohlajen krompir nareži na polovico in izdolbi njegovo meso. Meso krompirja z vilico zmečkaj, nato dodaj skuto, parmezan, 1/2 žličke soli in premešaj, nato dodajaj moko, da dobiš kompaktno testo. To razdeli na 5 kosov, vsakega razvaljaj v dolgo vrv in nareži na njoke. Kuhaj jih v slani vreli vodi nekaj minut, le toliko, da priplavajo na vrh. Prenesi jih v posodo, pokapaj z oljem, da se ne sprimejo, potem pa v veliki ponvi popeci na maslu (če jih je preveč za eno rundo - vsi naj bodo v enem sloju na ponvi - jih popeci v večih rundah). K popečenim njokom dodaj nariban česnov strok (če želiš še drobno sesekljano šalotko in grah) ter premešaj, potem pa odstavi z ognja. K njokom dodaj tudi smetano za kuhanje, 20 g parmezana, malo popra in premešaj ter pusti nekaj minut, da se omaka zgosti in oprime vseh njokov. Serviraj na krožnik, okrasi s sesekljanim peteršiljem, sveže mletim poprom in parmezanom ter takoj postrezi.

    Nasvet:Njoki so odlični tudi brez graha in šalotke (če izpustiš grah, izpusti tudi šalotko). Zelo okusni so tudi le v masleni omaki brez dodane smetane za kuhanje. Njoki se odlično tudi zamrznejo (surovi) in odmrznejo (kar v vreli vodi).