Z vilico večkrat preluknjaj krompir in ga peci približno 45 minut na 200°C. Mehak in malenkost ohlajen krompir nareži na polovico in izdolbi njegovo meso. Meso krompirja z vilico zmečkaj, nato dodaj skuto, parmezan, 1/2 žličke soli in premešaj, nato dodajaj moko, da dobiš kompaktno testo. To razdeli na 5 kosov, vsakega razvaljaj v dolgo vrv in nareži na njoke. Kuhaj jih v slani vreli vodi nekaj minut, le toliko, da priplavajo na vrh. Prenesi jih v posodo, pokapaj z oljem, da se ne sprimejo, potem pa v veliki ponvi popeci na maslu (če jih je preveč za eno rundo - vsi naj bodo v enem sloju na ponvi - jih popeci v večih rundah). K popečenim njokom dodaj nariban česnov strok (če želiš še drobno sesekljano šalotko in grah) ter premešaj, potem pa odstavi z ognja. K njokom dodaj tudi smetano za kuhanje, 20 g parmezana, malo popra in premešaj ter pusti nekaj minut, da se omaka zgosti in oprime vseh njokov. Serviraj na krožnik, okrasi s sesekljanim peteršiljem, sveže mletim poprom in parmezanom ter takoj postrezi.
Njoki iz sladkega krompirja v masleni omaki
Sestavine
2
število porcij
-
- 450 g sladki krompir
- 250 g skuta
- 40 g parmezan
- 200 g pšenična moka
- 80 g maslo
- 1 česen
- 0,5 dl smetana za kuhanje
- šalotka
- 1 grah v konzervi
- peteršilj
- poper
- sol
- olje
Priprava
Nasvet:Njoki so odlični tudi brez graha in šalotke (če izpustiš grah, izpusti tudi šalotko). Zelo okusni so tudi le v masleni omaki brez dodane smetane za kuhanje. Njoki se odlično tudi zamrznejo (surovi) in odmrznejo (kar v vreli vodi).