
Recept je dodan med priljubljene.
Prikaži seznamRecept je odstranjen iz priljubljenih.
Prikaži seznamPojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Sestavine
Sladki krompir Sladki krompir | 450 g g | ||
Skuta Skuta | 250 g g | ||
Parmezan Parmezan | 40 g g | ||
Pšenična moka Pšenična moka | 200 g g | ||
Maslo Maslo | 80 g g | ||
Česen Česen | 1 | ||
Smetana za kuhanje Smetana za kuhanje | 0,5 dl dl | ||
Šalotka Šalotka | |||
Grah v konzervi Grah v konzervi | 1 | ||
Peteršilj Peteršilj | |||
Poper Poper | |||
Sol Sol | |||
Olje Olje |
Dodajte sestavine na obstoječi nakupovalni seznam ali ustvarite novega
Ustvari nov nakupovalni seznamNjoki iz sladkega krompirja v masleni omaki
Všeč mi je
Ni mi všeč
Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Priprava
Z vilico večkrat preluknjaj krompir in ga peci približno 45 minut na 200°C. Mehak in malenkost ohlajen krompir nareži na polovico in izdolbi njegovo meso. Meso krompirja z vilico zmečkaj, nato dodaj skuto, parmezan, 1/2 žličke soli in premešaj, nato dodajaj moko, da dobiš kompaktno testo. To razdeli na 5 kosov, vsakega razvaljaj v dolgo vrv in nareži na njoke. Kuhaj jih v slani vreli vodi nekaj minut, le toliko, da priplavajo na vrh. Prenesi jih v posodo, pokapaj z oljem, da se ne sprimejo, potem pa v veliki ponvi popeci na maslu (če jih je preveč za eno rundo - vsi naj bodo v enem sloju na ponvi - jih popeci v večih rundah). K popečenim njokom dodaj nariban česnov strok (če želiš še drobno sesekljano šalotko in grah) ter premešaj, potem pa odstavi z ognja. K njokom dodaj tudi smetano za kuhanje, 20 g parmezana, malo popra in premešaj ter pusti nekaj minut, da se omaka zgosti in oprime vseh njokov. Serviraj na krožnik, okrasi s sesekljanim peteršiljem, sveže mletim poprom in parmezanom ter takoj postrezi.
Nasvet:Njoki so odlični tudi brez graha in šalotke (če izpustiš grah, izpusti tudi šalotko). Zelo okusni so tudi le v masleni omaki brez dodane smetane za kuhanje. Njoki se odlično tudi zamrznejo (surovi) in odmrznejo (kar v vreli vodi).