
Recept je dodan med priljubljene.
Prikaži seznamRecept je odstranjen iz priljubljenih.
Prikaži seznamPojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Sestavine
za testo
Pšenična moka Pšenična moka | 350 g g | |
Maslo Maslo | 200 g g | |
Voda Voda | 36 ml ml | |
Belo vino Belo vino | 36 ml ml | |
Solni cvet Solni cvet | 6 g g | |
Pecilni prašek Pecilni prašek | 4 g g |
nadev
Mešano mleto meso Mešano mleto meso | 600 g g | |
Por Por | 350 g g | |
Krompir Krompir | 200 g g | |
Čebula Čebula | 1 | |
Česen Česen | ||
Sladka paprika Sladka paprika | 10 g g | |
Jušna osnova Jušna osnova | 1,5 dl dl | |
Jajca Jajca | 2 | |
Kisla smetana Kisla smetana | 1 dl dl | |
Mešanica petih začimb Mešanica petih začimb | ||
Muškatni orešček Muškatni orešček | 1,5 g g | |
Sol Sol | ||
Poper Poper | ||
Olivno olje Olivno olje |
priloga
Kremni sir Kremni sir | 200 g g | |
Mešanica petih začimb Mešanica petih začimb |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listNovoletna pita s porom
Všeč mi je
Ni mi všeč
Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Priprava
Testo:
Moko zmešamo s solnim cvetom in pecilnim praškom, maslo pa natrgamo na manjše koščke in jih potresemo po moki. S konicami prstov hitro in rahlo vgnetemo maščobo v moko ter pri tem mešanico dvigamo, da postane zračna in podobna drobtinam. Dodamo ledeno mrzlo vodo in mrzlo vino ter vse skupaj na hitro zgnetemo v testo. Oblikujemo v kepo, zavijemo v prozorno gospodinjsko folijo in za približno 30 minut postavimo v hladilnik.Nato testo razvaljamo na pomokani delovni površini (tretjino ga prihranimo za pokrov) ter z njim obložimo dno in obod pekača za pito (premera 30 centimetrov), ki smo ga predhodno namazali z maslom, indamo ponovno počivat na hladno za vsaj pol ure.
Nadev:
Por očistimo in na hitro oparimo v kropu, da ostane hrustljav. Zrežemo na tanke obročke/trakove. Krompir olupimo, zrežemo in skuhamo v osoljeni vodi. Kuhanega odcedimo in zmečkamo. Čebulo očistimo in drobno sesekljamo. Prepražimo na olivnem olju. Ko postekleni, dodamo mleto mešano meso in strt česen, pečemo meso na najvišji temperaturi približno pet minut, nato znižamo temperaturo in po potrebi zalijemo z jušno osnovoter pražimo še približno 15 minut.
Pred koncem kuhanja dodamo por, začimbe, zelišča ter na nizki temperaturi dušimo še 10 minut. Odstavimo, in ko se malo ohladi, primešamo zmečkan krompir, stepeni jajci in kislo smetano.
Sveži sir zmešamo s sesekljanimi zelišči in/ali žličko pekočih feferonov ali čilija, kdor ima rad pekoče.
Pečico segrejemo na 180 °C. Testo v pekaču obložimo z nadevom ter pokrijemo s testenim pokrovom. Večkrat prebodemo, da se testo med peko ne bi napihnilo. Robove namažemo s stepenim jajcem in jih dobro stisnemo skupaj. Z ostankom jajca premažemo pokrov. Pito pečemo v ogreti pečici od 40 do 50 minut. Ko je skorja zlato rumeno zapečena, vzamemo iz pečice in rahlo ohlajeno razrežemo na rezine.
Serviranje
Praznično pito, razrezano na rezine, lahko ponudimo takoj, ko je pečena, s sirnim namazom z zelišči in poljubno zelenjavo, na primer s hrustljavo zeleno solato, odlična pa je tudi naslednji dan za zajtrk ali kosilo.