Novoletna svečana večerja: Piščančji prsni zvitki s tartufi na čičerikinem pireju s šalotkino omako
Sestavine
-
piščančji zavitki
- 600 g piščančji file
- 200 g kremni sir
- 150 g tartuf
- 1 krompir
- 10 g suhi jurčki
- 1 dl belo vino
- 1 česen
- olivno olje
- maslo
- solni cvet
- poper
-
čičerikin pire
- 400 g čičerika
- lovorov list
- 20 g maslo
- 40 g skuta
- sol
- poper
- 100 g sir gauda
-
šalotkina omaka
- 250 g šalotka
- 5 dl jušna osnova
- 1 dl rdeče vino
- olivno olje
Priprava
Fileje položimo med plasti prozorne folije za živila in jih z obeh strani potolčemo. Začinimo s solnim cvetom in poprom. Tartuf s ščetko očistimo, operemo in s papirnato brisačo osušimo. Drobno naribamo. Polovico ga stresemo v posodo skupaj s kremnim sirom in dobro premešamo. Krompir olupimo, operemo in narežemo na zelo tanke rezine. Posušene jurčke 15 do 20 minut namakamo v mlačni vodi, nato jih odcedimo. Na piščančje fileje namažemo sirni namaz s tartufom, nanj položimo rezine krompirja in namočene jurčke ter zavijemo in povežemo s kuhinjsko vrvico. V ponvi segrejemo oljčno olje in maslo ter na vroči maščobi popečemo piščančje zvitke z vseh strani, nato prilijemo belo vino in dušimo še 5 minut. Polnjene fileje prestavimo v pekač, prilijemo omako iz ponve in pečemo 30 minut v predhodno segreti pečici na 180°C. Pečene fileje vzamemo iz pečice, pokrijemo z aluminijevo folijo in pustimo počivati 15 minut, preden odstranimo kuhinjsko vrvico in jih narežemo na rezine. V ponvi segrejemo nekaj žlic olja in v njem segrejemo strok česna. Odstavimo in dodamo preostali nastrgan tartuf ter premešamo. Česen odstranimo.
Čičeriko čez noč namočimo v hladni vodi, nato jo odcedimo in v sveži vodi z dodatkom lovora skuhamo do mehkega (pribl. 1 uro). Skuhano stročnico odcedimo, odstranimo lovorov list, solimo in popramo po okusu, dodamo maslo, skuto ter nekaj vroče vode, v kateri se je kuhala, ter zmiksamo v gladko kremo. Gavdo grobo naribamo, dodamo v pire ter ponovno premešamo.
Šalotko olupimo, očistimo in drobno sesekljamo. Prepražimo na vroči maščobi, da postekleni. Zalijemo z rdečim vinom in dušimo, da večina tekočine izhlapi, nato prilijemo jušno osnovo. Kuhamo na nizki temperaturi, da omaka povre in se nekoliko zgosti.
V segret servirni krožnik vlijemo nekaj žlic šalotkine omake, nanjo z dresirno vrečko nabrizgamo čičerikin pire. Nanj ali poleg položimo rezine piščančjega fileja s tartufom in kremnim sirom ter pokapamo z oljem s tartufi. Okrasimo s poljubno svežo zelenjavo, npr. narezanimi cvetovi cvetače ali brokolija. Zraven lahko ponudimo hrustljavo zeleno solato.
Namesto čičerikinega pireja lahko pripravimo tudi krompirjev pire, polento ali kuhan riž.