Novoletna svečana večerja: Piščančji prsni zvitki s tartufi na čičerikinem pireju s šalotkino omako

Novoletna svečana večerja: Piščančji prsni zvitki s tartufi na čičerikinem pireju s šalotkino omako image
Težavnost Težko
Priprava 0 min
Kuhanje 1:30 h

Sestavine

4 število porcij
  • piščančji zavitki

    • 600   g piščančji file
    • 200   g kremni sir
    • 150   g tartuf
    • 1   krompir
    • 10   g suhi jurčki
    • 1   dl belo vino
    • 1   česen
    •   olivno olje
    •   maslo
    •   solni cvet
    •   poper
  • čičerikin pire

    • 400   g čičerika
    •   lovorov list
    • 20   g maslo
    • 40   g skuta
    •   sol
    •   poper
    • 100   g sir gauda
  • šalotkina omaka

    • 250   g šalotka
    • 5   dl jušna osnova
    • 1   dl rdeče vino
    •   olivno olje

Priprava

    Piščančji zvitki

    Fileje položimo med plasti prozorne folije za živila in jih z obeh strani potolčemo. Začinimo s solnim cvetom in poprom. Tartuf s ščetko očistimo, operemo in s papirnato brisačo osušimo. Drobno naribamo. Polovico ga stresemo v posodo skupaj s kremnim sirom in dobro premešamo. Krompir olupimo, operemo in narežemo na zelo tanke rezine. Posušene jurčke 15 do 20 minut namakamo v mlačni vodi, nato jih odcedimo. Na piščančje fileje namažemo sirni namaz s tartufom, nanj položimo rezine krompirja in namočene jurčke ter zavijemo in povežemo s kuhinjsko vrvico. V ponvi segrejemo oljčno olje in maslo ter na vroči maščobi popečemo piščančje zvitke z vseh strani, nato prilijemo belo vino in dušimo še 5 minut. Polnjene fileje prestavimo v pekač, prilijemo omako iz ponve in pečemo 30 minut v predhodno segreti pečici na 180°C. Pečene fileje vzamemo iz pečice, pokrijemo z aluminijevo folijo in pustimo počivati 15 minut, preden odstranimo kuhinjsko vrvico in jih narežemo na rezine. V ponvi segrejemo nekaj žlic olja in v njem segrejemo strok česna. Odstavimo in dodamo preostali nastrgan tartuf ter premešamo. Česen odstranimo.

    Čičerikin pire

    Čičeriko čez noč namočimo v hladni vodi, nato jo odcedimo in v sveži vodi z dodatkom lovora skuhamo do mehkega (pribl. 1 uro). Skuhano stročnico odcedimo, odstranimo lovorov list, solimo in popramo po okusu, dodamo maslo, skuto ter nekaj vroče vode, v kateri se je kuhala, ter zmiksamo v gladko kremo. Gavdo grobo naribamo, dodamo v pire ter ponovno premešamo.

    Šalotkina omaka

    Šalotko olupimo, očistimo in drobno sesekljamo. Prepražimo na vroči maščobi, da postekleni. Zalijemo z rdečim vinom in dušimo, da večina tekočine izhlapi, nato prilijemo jušno osnovo. Kuhamo na nizki temperaturi, da omaka povre in se nekoliko zgosti.

    Serviranje

    V segret servirni krožnik vlijemo nekaj žlic šalotkine omake, nanjo z dresirno vrečko nabrizgamo čičerikin pire. Nanj ali poleg položimo rezine piščančjega fileja s tartufom in kremnim sirom ter pokapamo z oljem s tartufi. Okrasimo s poljubno svežo zelenjavo, npr. narezanimi cvetovi cvetače ali brokolija. Zraven lahko ponudimo hrustljavo zeleno solato.

    Dodatni nasveti

    Namesto čičerikinega pireja lahko pripravimo tudi krompirjev pire, polento ali kuhan riž.