Priprava
V večji skledi skupaj zmešamo moko, sladkor in sol.
Hladno narežemo na tanke rezine. Narezano maslo dodamo k moki in poskrbimo, da je vsaka rezina dobro pomokana.
S pomokanimi prsti nadrobimo maslene rezine na manjše koščke.
Na sredini naredimo manjšo luknjo in prilijemo ledeno hladno vodo. Maso premešamo z vilico, da dobimo drobljivo testo.
Testo stresemo na delovno površino in ga z lopatko/ strgalom za testo sekljamo in združujemo, da se vsi suhi deli testa prepojijo oziroma povežejo.
Ko se ob stisku testo sprime skupaj, ga oblikujemo v večji kvadrat.
Testo prestavimo na pomokano površino in ga razvaljamo s pomokanim valjem na 2 cm debeline.
Kvadrat s strgalom razpolovimo po širini in položimo eno polovico na drugo, da dobimo debel pravokotnik.
Rahlo pomokamo površino in valj ter razvaljamo pravokotnik na 1,5 cm debeline. Pravokotnik prerežemo na pol po dolžini, da dobimo 2 kvadrata. En kvadrat položimo na drugega in razvaljamo na 1,5 cm debeline.
Testo razdelimo na pol in vsako polovico testa zavijemo v folijo za živila.
Testo postavimo v hladilnik za 2 uri.
Jabolka olupimo in obrežemo tik ob strženu. Narežemo jih na 1 cm velike kocke.
V večji lonec stresemo jabolka, sladkor, rjavi sladkor, cimet in piment. Premešamo in pustimo macerirati slabih 10 minut.
Postavimo na zmeren ogenj ter primešamo limonin sok in sol. Zavremo nato zmanjšamo ogenj in pustimo brbotati 15-20 minut.
V ločeni skodelici skupaj zmešamo jedilni škrob in 2 žlici vode.
Ko se večino jabolčnega soka pokuha primešamo mešanico škroba in kuhamo le toliko časa, da se sokovi zgostijo.
Odstavimo in prestavimo jabolka v široko, plitvo posodo. Postavimo jih v hladilnik, da se popolnoma ohladijo.
V skodelici zmešamo jajce in vodo. Pustimo ob strani za kasneje.
V globokem krožniku skupaj zmešamo sladkor, cimet in piment. Pustimo ob strani za kasneje.
Ohlajeno testo razvaljamo na rahlo pomokani površini v velik pravokotnik (33 x 24 cm)
Daljšo stranico razdelimo na 3 dele (11 cm) in krajšo stranico na 4 dele (6 cm). Iz razvaljanega pravokotnika moramo dobiti 12 pravokotnikov v velikosti 11 x 6 cm.
Pravokotnike položimo na papir za peko in jih postavimo v hladilnik. Ponovimo postopek z drugo polovico testa.
Pite sestavljamo eno po eno, da ohranimo čim bolj hladno testo. Iz hladilnika vzamemo dva pravokotnika in ju na razvaljamo na 2-3 mm debeline.
Robove enega pravokotnika premažemo z razžvrkljanim jajcem, na sredino položimo eno žlico jabolčnega nadeva, ki ga oblikujemo v ozek pravokotnik. Pazimo, da ga ne razmažemo do premazanih robov. Čez položimo drugo plast testa, poravnamo robove in s prsti pritisnemo testo tik ob nadevu in robovih. Pazimo, da v nadev ne ujamemo zračnih mehurčkov. Robove testa dobro stisnemo skupaj, da se zlepijo skupaj in odrežemo nepravilne robove, da dobimo lepo oblikovane pravokotne pite. Oblikovano pito položimo v zamrzovalnik in ponovimo postopek s preostalim testom.
V lonec nalijemo olje za 3 prste višine in ga segrejemo do 170-180 °C. Priporočam da naenkrat cvrete po 2-3 pite.
Pite cvremo 6-7 minut. Vmes jih večkrat obrnemo, saj se med cvrtjem potopijo na dno, na površje se dvignejo proti koncu cvrtja.
Ocvrto pito položimo na papirnato brisačko nato jo povaljamo v začinjenem sladkorju in položimo na rešetko, kjer jo ohladimo.
Priprava krhkega testa:
Priprava jabolčnega nadeva:
Oblikovanje in cvrtje pit:
Nasveti: Pite lahko pripravimo tudi v pečici. Postopek zavijanja pit ostane enak, pred peko jih premažemo z razžvrkljanim jajcem in naredimo 3 zareze po dolžini pite. Pečemo jih 25 minut pri 200 °C.
Krhko testo lahko uporabimo za katerokoli pito, saj ima res odličen maslen okus in neverjetno krhko teksturo. Napisana količina testa zadostuje za dve nepokriti piti.