Orada s pomarančo na krompirjevem pireju

Orada s pomarančo na krompirjevem pireju image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1:30 h

Sestavine

4 število porcij
    • 4   orada
    • 2   pomaranče
    • 50   g rozine
    • 4   nageljnova žbica
    •   ščepec cimet
    • 1   česen
    • 1   šalotka
    • 1   dl belo vino
    •   rožmarin
    •   peteršilj
    •   olivno olje
    •   solni cvet
    •   poper

Priprava

    Orade dobro operemo in očistimo pod tekočo mrzlo vodo. Stroku česna odstranimo kalček in ga stremo. Šalotko olupimo, očistimo in drobno sesekljamo ali narežemo na tanke rezine. Pomarančo operemo, obrišemo in oranžni del lupine nastrgamo, nato jo prepolovimo in stisnemo sok. Orade napolnimo s česnom in čebulo, dodamo nageljnovo žbico, malo nastrgane pomarančne lupine in vejico rožmarina.

    Pečico segrejemo na 200° C. Dno globljega pekača obložimo s papirjem za peko in nanj položimo orade. Polijemo jih z mešanico vina in pomarančnega soka. Začinimo s solnim cvetom, poprom in cimetom. Drugo pomarančo olupimo in razdelimo na krhlje, ki jim previdno odstranimo kožico in morebitne peške. Olupljene krhlje položimo po oradah, potresemo z rozinami in pokapamo z oljčnim oljem. Pečemo v predhodno ogreti pečici 18 do 20 minut. Ugasnemo pečico in pustimo pekač še nekaj trenutkov v ugasnjeni pečici.

    Med tem časom operemo peteršilj, ga otresemo in drobno sesekljamo.

    Serviranje

    Še vroče orade damo na segrete servirne krožnike, potresemo s sesekljanim peteršiljem in po želji pokapamo z oljčnim oljem. Okrasimo z rezinami pomaranče. Zraven ponudimo krompirjev pire ali kuhan krompir v oblicah.