Orehova potica

Sašo Šketa
Sašo Šketa
Orehova potica image
Težavnost Težko
Priprava 0 min
Kuhanje 3:20 h

Sestavine

1 število pekačev
  • Sestavine za kvašeno testo

    • 500   g bela moka
    • 6   g sol
    • 250   ml mleko
    • 30   g kvas
    • 100   g sladkor
    • 100   g maslo
    • 3   jajčni rumenjak
    • 6   g pomarančna lupina
  • Sestavine za orehov nadev

    • 550   g mleti orehi
    • 140   g sladkor
    • 10   g vanilijev sladkor
    • 4   g cimet
    • 150   ml sladka smetana
    • 100   ml mleko
    • 50   ml rum
    • 1   jajčni rumenjak
    • 1   beljak

Priprava

    Priprava testa:

  1. V manjšo skodelico vlijete mlačno mleko in v njem raztopite sveži kvas. Postavite na stran za 5-10 minut.

  2. V skledo mešalnika stresite presejano moko in sol. Premešajte.

  3. V skledo vlijte mleko s kvasom.

  4. Nato dodajte sladkor, stopljeno maslo, rumenjake in pomarančno lupinico.

  5. Za gnetenje testa uporabite kljukasti nastavek.

  6. Testo gnetite 5 minut. Končano testo bo med mešanjem odstopalo od stranic posode in bo imelo mehko in gladko teksturo.

  7. Testo oblikujete v hlebček in ga prestavite v čisto, naoljeno skledo. Skledo pokrijte s krpo in jo postavite v temen in topel del kuhinje.

  8. Testo pustite vzhajati eno uro oziroma toliko časa, da se njegov volumen podvoji.

  9. Priprava nadeva in sestavljane:

  10. V večjo skledo stresite mlete orehe, sladkor, vanilijev sladkor in cimet. Dobro premešajte.

  11. V loncu segrejte mleko in sladko smetano do vretja.

  12. Vrelo mleko in smetano prelijte čez orehov nadev in dobro premešajte.

  13. Dodajte rum in rumenjak, premešajte in pustite nadev stati 5 minut.

  14. Na koncu primešajte še stepen beljak.

  15. Pripravite šarkelj s premerom 23 cm in ga premažite s stopljenim maslom.

  16. Delovno površino pomokajte in na njej razvaljajte testo na debelino 3-5 mm, v obliki dolgega pravokotnika. Širina pravokotnika naj bo enaka kot je obseg uporabljenega šarklja.

  17. Testo enakomerno premažite z orehovim nadevom, le končni rob pustite brez nadeva, za lažje zavijanje.

  18. Testo pričnite zavijati pri krajši stranici in ga med zavijanjem večkrat poravnajte, da ohrani enako dolžino.

  19. Pekač za potico premažite s stopljenim maslom in vanj previdno položite zavito testo. Testo naj bo obrnjeno s šivom navzdol.

  20. Zavito potico prepikajte z daljšo palčko, da bo lepše vzhajala.

  21. Potico pokrijte s krpo in jo pustite vzhajati 30-45 minut.

  22. Vmes segrejte pečico na 180 °C.

  23. Vzhajano potico postavite v segreto pečico in jo pecite 40-45 minut, brez ventilacije.

  24. Pečeno potico pustite odstati v pekaču 10 minut, nato jo iz pekača prestavite na servirni pladenj, da se do konca ohladi.

  25. Pred razrezom jo posujte s sladkorjem v prahu.