Priprava
- V manjšo skodelico vlijete mlačno mleko in v njem raztopite sveži kvas. Postavite na stran za 5-10 minut.
- V skledo mešalnika stresite presejano moko in sol. Premešajte.
- V skledo vlijte mleko s kvasom.
- Nato dodajte sladkor, stopljeno maslo, rumenjake in pomarančno lupinico.
- Za gnetenje testa uporabite kljukasti nastavek.
- Testo gnetite 5 minut. Končano testo bo med mešanjem odstopalo od stranic posode in bo imelo mehko in gladko teksturo.
- Testo oblikujete v hlebček in ga prestavite v čisto, naoljeno skledo. Skledo pokrijte s krpo in jo postavite v temen in topel del kuhinje.
- Testo pustite vzhajati eno uro oziroma toliko časa, da se njegov volumen podvoji.
- V večjo skledo stresite mlete orehe, sladkor, vanilijev sladkor in cimet. Dobro premešajte.
- V loncu segrejte mleko in sladko smetano do vretja.
- Vrelo mleko in smetano prelijte čez orehov nadev in dobro premešajte.
- Dodajte rum in rumenjak, premešajte in pustite nadev stati 5 minut.
- Na koncu primešajte še stepen beljak.
- Pripravite šarkelj s premerom 23 cm in ga premažite s stopljenim maslom.
- Delovno površino pomokajte in na njej razvaljajte testo na debelino 3-5 mm, v obliki dolgega pravokotnika. Širina pravokotnika naj bo enaka kot je obseg uporabljenega šarklja.
- Testo enakomerno premažite z orehovim nadevom, le končni rob pustite brez nadeva, za lažje zavijanje.
- Testo pričnite zavijati pri krajši stranici in ga med zavijanjem večkrat poravnajte, da ohrani enako dolžino.
- Pekač za potico premažite s stopljenim maslom in vanj previdno položite zavito testo. Testo naj bo obrnjeno s šivom navzdol.
- Zavito potico prepikajte z daljšo palčko, da bo lepše vzhajala.
- Potico pokrijte s krpo in jo pustite vzhajati 30-45 minut.
- Vmes segrejte pečico na 180 °C.
- Vzhajano potico postavite v segreto pečico in jo pecite 40-45 minut, brez ventilacije.
- Pečeno potico pustite odstati v pekaču 10 minut, nato jo iz pekača prestavite na servirni pladenj, da se do konca ohladi.
- Pred razrezom jo posujte s sladkorjem v prahu.
Priprava testa:
Priprava nadeva in sestavljane: