Priprava
Strok česna narežemo na tanke lističe in jih popražimo na olivnem olju. Melancan olupimo in ga narežemo na majhne kocke, nato pa ga stresemo v ponev s česnom in olivnim oljem. Pražimo na majhnem ognju, vse dokler se melancan ne omehča. Dodamo konzervo pelatov in jih zmehčamo z vilico, nato pa prilijemo še pasiran paradižnik. Začinimo s soljo, sladkorjem, poprom in baziliko. Kuhamo 5-7 minut, nato pa dodamo še star kruh; dovolj je en kos kruha, če pa želimo bolj gosto jed, pa lahko dodamo tudi več.
Dobro premešamo, da se kruh prepoji s tekočino. Dodamo olivno olje po okusu, nato pa jed okrasimo s svežo baziliko in postrežemo v globokem krožniku.
V Lidlu Slovenija smo v sodelovanju z Ekošolo v letu 2015 zasnovali projekt Hrana ni za tjavendan. Z njim želimo ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov. Preberite več na:https://www.boljsi-svet.si/
Recept je pripravila Maja Malešević.
Fotografija: Peter Irman