Pečen karamelni puding

Sašo Šketa
Sašo Šketa
Pečen karamelni puding image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 2 h

Sestavine

8 število porcij
  • Karamela

    • 100   g sladkor
    • 40   ml voda
  • Kuhana krema

    • 400   ml polnomastno mleko
    • 400   ml sladka smetana
    • 120   g sladkor
    •   sol
    • 2   vanilijev strok
    • 5   jajca
    • 1   rumenjak (veliki)
    •   jedilne bleščice

Priprava

  1. Pripravimo okrogel stekleni pekač z volumnom 1 l in ga nežno premažemo z oljem. Okrogel pekač postavimo v večji pekač, ki ima robove visoke 5-7 cm, saj bomo vanj natočili vrelo vodo za vodno kopel. Pečico segrejemo na 150 °C. V lonec z debelim dnom stresemo sladkor in prilijemo vodo. Premešamo in na zmernem ognju kuhamo toliko časa, da voda izhlapi in se prične sladkor topiti in karamelizirati. Karamelo kuhamo do bogate jantarjeve barve nato jo odstavimo z ognja in vlijemo v pripravljen pekač. Karamelo ohladimo na pultu ali v hladilniku. V isti lonec kjer smo kuhali karamelo vlijemo mleko, smetano, sladkor in sol. Strok vanilije zarežemo na sredini in po celotni dolžini. Strok razpremo in s hrbtno stranjo noža postrgamo ven semena. Semena in stroka primešamo k mleku. Na nižjem srednjem ognju počasi segrejemo mleko in smetano do vretja nato odstavimo lonec z ognja. V večji skledi z metlico stepamo jajca in rumenjak do rahlo svetlejše barve. Iz lonca odstranimo stroka vanilije in postopoma prilijemo vroče mleko k jajcem. Med prilivanjem mleka neprestano mešamo, da jajca ne zakrknejo. Celotno jajčno maso precedimo v okrogel pekač s karamelo. Površino okroglega pekača pokrijemo z alu folijo in vanjo naredimo nekaj luknjic. V velik pekač previdno vlijemo vročo vodo. Voda naj sega do polovice višine okroglega pekača. Pekač previdno postavimo v ogreto pečico. Karamelni puding pečemo 90 minut pri 150 °C. Ko se ob premikanju pekača krema nežno ziblje, je pečena in jo vzamemo iz pečice. Če puding ob premikanju pekača valovi, podaljšamo čas peke in pogosteje spremljamo peko. Pečen puding vzamemo iz pečice in ko se okrogel pekač dovolj ohladi, ga previdno vzamemo iz vodne kopeli. Puding ohladimo na sobno temperaturo nato ga pokrijemo s folijo za živila in postavimo v hladilnik za vsaj 4 ure. Najbolje je, ko odstoji na hladnem čez noč (8-12 ur). Pekač s karamelno kremo za par sekund potopimo v vročo vodo nato z nožem ali paletko previdno zaokrožimo po notranji strani pekača. Čez pekač položimo servirni krožnik in ju skupaj obrnemo na glavo. Pekač rahlo potresemo in krema bi morala odstopiti. Karamelno kremo okrasimo z zlatimi jedilnimi bleščicami in čokoladnimi dekoracijami.

  2. Nasveti:

    ● Za čim boljši okus uporabimo kvalitetna jajca, mleko, smetano in vanilijo.

    ● Namesto vanilijevih strokov lahko uporabimo tudi vanilijev ekstrakt. Dodamo ga potem, ko prilijemo mleko k jajcem.

    ● Karamelna krema je odlična silvestrska ali praznična sladica. Pripravimo jo lahko dva dni vnaprej in jo okrasimo tik pred postrežbo.

    ● Karamelno kremo lahko pečemo tudi v 8 posameznih ramekinih (180 ml) pri temperaturi 150 °C približno 30-35 minut.

    ● Poleg vanilije lahko vključimo različne začimbe ali citruse, ki bodo naredili puding se malo bolj drugačen.