Pečena Aljaska
Sestavine
-
Bretonsko krhko testo
- 120 g bela moka
- 2 g pecilni prašek
- 3 g sol
- 90 g maslo
- 2 jajčni rumenjak
- 80 g sladkor v prahu
-
Sladoledni nadev
- 1 l čokoladni sladoled
- 0,5 l stracciatella sladoled
- 150 g zamrznjene maline
- 40 g sladkor
- 4 ml limonin sok
-
Švicarska meringa
- 5 beljak
- 250 g sladkor
Priprava
Pripravimo okrogel tortni model s premerom 20 cm. Dno tortnega modela podložimo s papirjem za peko ali premažemo z maslom.
V večjo posodo skupaj presejemo 120 g moke, ½ žličke pecilnega praška in ½ žličke soli.
Maslo sobne temperature z lopatko ali ročnim mešalnikom stepemo do svetle in kremaste teksture.
V ločeni posodi z ročnim mešalnikom stepamo dva rumenjaka in 80 g sladkorja. Stepamo dobrih 5 minut, da dobimo svetlo in kremasto maso.
Jajčno maso dodamo k maslu in dobro zmešamo.
Nato k moki dodamo masleno maso in mešamo toliko časa, da se testo poveže.
Testo prestavimo v pripravljen pekač in ga enakomerno razporedimo. Če je testo premehko za oblikovanje ga prestavimo v hladilnik za 10 minut in nato razvaljamo.
Pekač s testom prestavimo v hladilnik za 30-60 minut.
Vmes segrejemo pečico na 180 °C in vanjo prestavimo ohlajeno testo. Pečemo ga 18-20 minut. Ko ga vzamemo ven mora biti zlato rjave barve.
Testo popolnoma ohladimo in nato odstranimo iz tortnega obroča.
V manjši ponvi zmešamo 150 g zamrznjenih malin, 2 žlici sladkorja in 1 žlico limoninega soka. Zavremo in na zmernem ognju kuhamo 10-15 minut, da se maline zgostijo. Odstavimo in ohladimo.
Nato pripravimo okroglo skledo s premerom 20 cm in manjšo skledo s premerom 12 cm. Obe skledi obložimo s folijo za živila.
Manjšo skledo napolnimo s stracciatella sladoledom, ki ga predhodno zmehčamo v hladilniku ali na sobni temperaturi. Sladoled ne sme biti preveč stopljen a mora biti dovolj mehak, da ga lahko lepo razporedimo po skledi. Pokrijemo s folijo in prestavimo skledo v zamrzovalnik za 1 uro.
Nato v večjo skledo nažličkamo zmehčan čokoladni sladoled. Po skledi ga razporedimo tako, da pustimo na sredini prostor za stracciatellin sladoled.
Skledo prestavimo za 30 minut zamrzovalnik, da na hitro stisnemo sladoled.
Sedaj v sredino čokoladne sklede nažličkamo pokuhane maline in iz sklede vzamemo stracciatella sladoled. Odstranimo folijo in ga položimo na maline.
Z lopatko zravnamo površino sladoleda, čez položimo folijo in prestavimo skledo v zamrzovalnik za 3-4 ure.
Ko je sladoled zopet čvrst, prestavimo ohlajen bretonski biskvit na krožnik ali tortni podstavek.
Nato vzamemo iz sklede stisnjen sladoled, odstranimo folijo in ga s pomočjo lopatke obrnemo ter položimo na pripravljeno bretonsko testo.
Sestavljeno torto prestavimo v zamrzovalnik in vmes pripravimo švicarsko meringo.
V večjo stekleno ali kovinsko skledo dodamo 5 beljakov in 250 g sladkorja. Če imamo robotski mešalnik uporabimo kar skledo mešalnika.
Skledo prestavimo na lonec z vodno kopeljo. Pri vodni kopeli pazimo, da se skleda ne dotika vrele vode.
Z metlico mešamo beljake in sladkor toliko časa, da dosežejo temperaturo 70-80 °C.
Če nimamo termometra lahko s prsti preverimo kdaj lahko odstavimo skledo z vodne kopeli. Če je masa med prsti gladka in brez zrn sladkorja, skledo odstavimo in pričnemo stepati meringo.
Meringo stepamo z ročnim ali robotskim mešalnikom, do čvrstih vrhov, približno 10 minut.
Torto vzamemo iz zamrzovalnika in jo v celoti premažemo z meringo. Z vilico naredimo rebrast vzorec in celotno meringo zapečemo z ročnim gorilnikom. Če nimamo na voljo gorilnika, prestavimo torto v ogreto pečico na 220 °C za 2-3 minute.
Pečeno Aljasko prestavimo v hladilnik za 30 minut nato jo z vročim nožem narežemo in postrežemo.
Bretonsko krhko testo:
Sestavljanje Pečene Aljaske in priprava švicarske meringe: