
Recept je dodan med priljubljene.
Prikaži seznamRecept je odstranjen iz priljubljenih.
Prikaži seznamPojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Sestavine
Bretonsko krhko testo
Bela moka Bela moka | 120 g g | |
Pecilni prašek Pecilni prašek | 2 g g | |
Sol Sol | 3 g g | |
Maslo Maslo | 90 g g | |
Jajčni rumenjak Jajčni rumenjak | 2 | |
Sladkor v prahu Sladkor v prahu | 80 g g |
Sladoledni nadev
Čokoladni sladoled Čokoladni sladoled | 1 l l | |
Stracciatella sladoled Stracciatella sladoled | 0,5 l l | |
Zamrznjene maline Zamrznjene maline | 150 g g | |
Sladkor Sladkor | 40 g g | |
Limonin sok Limonin sok | 4 ml ml |
Švicarska meringa
Beljak Beljak | 5 | |
Sladkor Sladkor | 250 g g |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listPečena Aljaska
Všeč mi je
Ni mi všeč
Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Priprava
Bretonsko krhko testo:
- Pripravimo okrogel tortni model s premerom 20 cm. Dno tortnega modela podložimo s papirjem za peko ali premažemo z maslom.
- V večjo posodo skupaj presejemo 120 g moke, ½ žličke pecilnega praška in ½ žličke soli.
- Maslo sobne temperature z lopatko ali ročnim mešalnikom stepemo do svetle in kremaste teksture.
- V ločeni posodi z ročnim mešalnikom stepamo dva rumenjaka in 80 g sladkorja. Stepamo dobrih 5 minut, da dobimo svetlo in kremasto maso.
- Jajčno maso dodamo k maslu in dobro zmešamo.
- Nato k moki dodamo masleno maso in mešamo toliko časa, da se testo poveže.
- Testo prestavimo v pripravljen pekač in ga enakomerno razporedimo. Če je testo premehko za oblikovanje ga prestavimo v hladilnik za 10 minut in nato razvaljamo.
- Pekač s testom prestavimo v hladilnik za 30-60 minut.
- Vmes segrejemo pečico na 180 °C in vanjo prestavimo ohlajeno testo. Pečemo ga 18-20 minut. Ko ga vzamemo ven mora biti zlato rjave barve.
- Testo popolnoma ohladimo in nato odstranimo iz tortnega obroča.
Sestavljanje Pečene Aljaske in priprava švicarske meringe:
- V manjši ponvi zmešamo 150 g zamrznjenih malin, 2 žlici sladkorja in 1 žlico limoninega soka. Zavremo in na zmernem ognju kuhamo 10-15 minut, da se maline zgostijo. Odstavimo in ohladimo.
- Nato pripravimo okroglo skledo s premerom 20 cm in manjšo skledo s premerom 12 cm. Obe skledi obložimo s folijo za živila.
- Manjšo skledo napolnimo s stracciatella sladoledom, ki ga predhodno zmehčamo v hladilniku ali na sobni temperaturi. Sladoled ne sme biti preveč stopljen a mora biti dovolj mehak, da ga lahko lepo razporedimo po skledi. Pokrijemo s folijo in prestavimo skledo v zamrzovalnik za 1 uro.
- Nato v večjo skledo nažličkamo zmehčan čokoladni sladoled. Po skledi ga razporedimo tako, da pustimo na sredini prostor za stracciatellin sladoled.
- Skledo prestavimo za 30 minut zamrzovalnik, da na hitro stisnemo sladoled.
- Sedaj v sredino čokoladne sklede nažličkamo pokuhane maline in iz sklede vzamemo stracciatella sladoled. Odstranimo folijo in ga položimo na maline.
- Z lopatko zravnamo površino sladoleda, čez položimo folijo in prestavimo skledo v zamrzovalnik za 3-4 ure.
- Ko je sladoled zopet čvrst, prestavimo ohlajen bretonski biskvit na krožnik ali tortni podstavek.
- Nato vzamemo iz sklede stisnjen sladoled, odstranimo folijo in ga s pomočjo lopatke obrnemo ter položimo na pripravljeno bretonsko testo.
- Sestavljeno torto prestavimo v zamrzovalnik in vmes pripravimo švicarsko meringo.
- V večjo stekleno ali kovinsko skledo dodamo 5 beljakov in 250 g sladkorja. Če imamo robotski mešalnik uporabimo kar skledo mešalnika.
- Skledo prestavimo na lonec z vodno kopeljo. Pri vodni kopeli pazimo, da se skleda ne dotika vrele vode.
- Z metlico mešamo beljake in sladkor toliko časa, da dosežejo temperaturo 70-80 °C.
- Če nimamo termometra lahko s prsti preverimo kdaj lahko odstavimo skledo z vodne kopeli. Če je masa med prsti gladka in brez zrn sladkorja, skledo odstavimo in pričnemo stepati meringo.
- Meringo stepamo z ročnim ali robotskim mešalnikom, do čvrstih vrhov, približno 10 minut.
- Torto vzamemo iz zamrzovalnika in jo v celoti premažemo z meringo. Z vilico naredimo rebrast vzorec in celotno meringo zapečemo z ročnim gorilnikom. Če nimamo na voljo gorilnika, prestavimo torto v ogreto pečico na 220 °C za 2-3 minute.
- Pečeno Aljasko prestavimo v hladilnik za 30 minut nato jo z vročim nožem narežemo in postrežemo.