
Recept je dodan med priljubljene.
Prikaži seznamRecept je odstranjen iz priljubljenih.
Prikaži seznamPojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Sestavine
Pečena gosja bedra v vinski omaki
Gosja bedra Gosja bedra | 4 | ||
Sol Sol | 12 g g | ||
Olje Olje | 4 ml ml | ||
Čebula Čebula | |||
Korenje Korenje | |||
Zelena Zelena | |||
Rdeče vino Rdeče vino | 300 ml ml | ||
Jušna osnova
Jušna osnova (kokošja) | 200 ml ml | ||
Lovorov list Lovorov list | 2 | ||
Poper Poper | |||
Brinove jagode Brinove jagode | 5 |
Polnozrnat mlinci s kumino
Polnozrnata moka Polnozrnata moka | 300 g g | ||
Jajca Jajca | 2 | ||
Voda Voda | 100 ml ml | ||
Olje Olje | 4 ml ml | ||
Mleta kumina Mleta kumina | 6 g g | ||
Sol Sol | ščepec ščepec |
Dušeno rdeče zelje
Rdeče zelje Rdeče zelje | 600 g g | ||
Rdeča čebula Rdeča čebula | |||
Hruška Hruška | |||
Balzamični kis Balzamični kis | 50 ml ml | ||
Rdeče vino
Rdeče vino (ali mošt) | 200 ml ml | ||
Jušna osnova
Jušna osnova (zelenjavna) | |||
Olje Olje | 8 ml ml | ||
Sol Sol | |||
Mleta kumina Mleta kumina | 3 g g |
Dodajte sestavine na obstoječi nakupovalni seznam ali ustvarite novega
Ustvari nov nakupovalni seznamPečena gosja bedra s polnozrnatimi mlinci, rdečim zeljem in hruškami
Všeč mi je
Ni mi všeč
Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Priprava
Pečena gosja bedra v vinski omaki
- Pečico segrejemo na 145 °C in pripravimo globoko pekač. Pekač naj bo tako velik, da bodo med peko bedra stisnjena skupaj.
- Gosja bedra segrejemo na sobno temperaturo, jih posušimo s papirnato brisačo in dobro posolimo.
- V ponvi segrejemo žlico olja in na njem popečemo gosja bedra obrnjena s kožo navzdol. Pečemo jih 2-3 minute, da postane koža hrustljava in dobi zlato rjavo barvo. Prestavimo jih na krožnik.
- V isti ponvi, na ostanku maščobe, popečemo na manjše kocke narezano rdečo čebulo, korenje in zeleno. Zelenjavo pražimo 5-7 minut pri zmernem ognju. Vmes jo večkrat premešamo, da se rahlo zmehča a ne porjavi.
- K zelenjavi prilijemo rdeče vino in ga polovico pokuhamo. Nato prilijemo kokošjo jušno osnovo, dodamo lovorova lista, pisan poper in brinove jagode. Premešamo, zavremo in odstavimo z ognja.
- V pekač danemo zelenjavo z omako in čez njo položimo gosja bedra. Gosja bedra morajo stati na zelenjavi, rahlo nad tekočino.
- Gosja bedra pečemo 2 in pol do 3 ure na sredini in brez ventilacije.
- Pečena gosja bedra prestavimo v posodo s pokrovom in pripravimo omako.
- Iz pekača poberemo nabrano maščobo in omako precedimo skozi fino cedilo.
- Precejeno omako prestavimo v lonec in jo zavremo. Med vretjem ponovno poberemo višek maščobe in omako reduciramo za tretjino. V skodelici zmešamo žličko jedilnega škroba z žlico omake in ga primešamo k omaki. Na zmernem ognju kuhamo toliko časa, da se omaka rahlo zgosti in se oprime žlice.
- Pečena gosja bedra postrežemo skupaj z vinsko omako, dušenim rdečim zeljem in mlinci.
Polnozrnati mlinci s kumino
- Vse sestavine zamesimo v testo, ga pokrijemo in pustimo počivati pol ure.
- Testo razdelimo na štiri dele, vsakega razvaljamo na 2-3 mm debeline in in prestavimo na pekač, prekrit s papirjem za peko.
- Pečemo 12-15 minut na 180 °C, dokler se mlinci ne obarvajo zlatorumeno.
- V večjem loncu zavremo vodo in jo solimo. Dodamo mlince in jih pustimo stati 2 minuti.
- Mlince odcedimo in postrežemo.
Dušeno rdeče zelje
- Zelje operemo, razpolovimo in ga narežemo na tanke rezine.
- V večji ponvi segrejemo olje in na njem posteklenimo drobno nasekljano čebulo.
- Dodamo rdeče zelje, solimo, premešamo in pražimo 5 minut.
- Dodamo ribano hruško, kumino in vlijemo balzamični kis. Premešamo in kuhamo 5 minut.
- Prelijemo z moštom, premešamo in pokrijemo. Dušimo dokler se zelje ne zmehča, vmes nekajkrat premešamo in po potrebi prilijemo jušno osnovo.
»Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!«