Pečena gosja bedra s polnozrnatimi mlinci, rdečim zeljem in hruškami

Pečena gosja bedra s polnozrnatimi mlinci, rdečim zeljem in hruškami image
Težavnost Težko
Priprava 0 min
Kuhanje 2 h

Sestavine

4 število porcij
  • Pečena gosja bedra v vinski omaki

    • 4   gosja bedra
    • 12   g sol
    • 4   ml olje
    •   čebula
    •   korenje
    •   zelena
    • 300   ml rdeče vino
    • 200   ml jušna osnova kokošja
    • 2   lovorov list
    •   poper
    • 5   brinove jagode
  • Polnozrnat mlinci s kumino

    • 300   g polnozrnata moka
    • 2   jajca
    • 100   ml voda
    • 4   ml olje
    • 6   g mleta kumina
    •   ščepec sol
  • Dušeno rdeče zelje

    • 600   g rdeče zelje
    •   rdeča čebula
    •   hruška
    • 50   ml balzamični kis
    • 200   ml rdeče vino ali mošt
    •   jušna osnova zelenjavna
    • 8   ml olje
    •   sol
    • 3   g mleta kumina

Priprava

    Pečena gosja bedra v vinski omaki

  1. Pečico segrejemo na 145 °C in pripravimo globoko pekač. Pekač naj bo tako velik, da bodo med peko bedra stisnjena skupaj.

  2. Gosja bedra segrejemo na sobno temperaturo, jih posušimo s papirnato brisačo in dobro posolimo.

  3. V ponvi segrejemo žlico olja in na njem popečemo gosja bedra obrnjena s kožo navzdol. Pečemo jih 2-3 minute, da postane koža hrustljava in dobi zlato rjavo barvo. Prestavimo jih na krožnik.

  4. V isti ponvi, na ostanku maščobe, popečemo na manjše kocke narezano rdečo čebulo, korenje in zeleno. Zelenjavo pražimo 5-7 minut pri zmernem ognju. Vmes jo večkrat premešamo, da se rahlo zmehča a ne porjavi.

  5. K zelenjavi prilijemo rdeče vino in ga polovico pokuhamo. Nato prilijemo kokošjo jušno osnovo, dodamo lovorova lista, pisan poper in brinove jagode. Premešamo, zavremo in odstavimo z ognja.

  6. V pekač danemo zelenjavo z omako in čez njo položimo gosja bedra. Gosja bedra morajo stati na zelenjavi, rahlo nad tekočino.

  7. Gosja bedra pečemo 2 in pol do 3 ure na sredini in brez ventilacije.

  8. Pečena gosja bedra prestavimo v posodo s pokrovom in pripravimo omako.

  9. Iz pekača poberemo nabrano maščobo in omako precedimo skozi fino cedilo.

  10. Precejeno omako prestavimo v lonec in jo zavremo. Med vretjem ponovno poberemo višek maščobe in omako reduciramo za tretjino. V skodelici zmešamo žličko jedilnega škroba z žlico omake in ga primešamo k omaki. Na zmernem ognju kuhamo toliko časa, da se omaka rahlo zgosti in se oprime žlice.

  11. Pečena gosja bedra postrežemo skupaj z vinsko omako, dušenim rdečim zeljem in mlinci.

  12. Polnozrnati mlinci s kumino

  13. Vse sestavine zamesimo v testo, ga pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

  14. Testo razdelimo na štiri dele, vsakega razvaljamo na 2-3 mm debeline in in prestavimo na pekač, prekrit s papirjem za peko.

  15. Pečemo 12-15 minut na 180 °C, dokler se mlinci ne obarvajo zlatorumeno.

  16. V večjem loncu zavremo vodo in jo solimo. Dodamo mlince in jih pustimo stati 2 minuti.

  17. Mlince odcedimo in postrežemo.

  18. Dušeno rdeče zelje

  19. Zelje operemo, razpolovimo in ga narežemo na tanke rezine.

  20. V večji ponvi segrejemo olje in na njem posteklenimo drobno nasekljano čebulo.

  21. Dodamo rdeče zelje, solimo, premešamo in pražimo 5 minut.

  22. Dodamo ribano hruško, kumino in vlijemo balzamični kis. Premešamo in kuhamo 5 minut.

  23. Prelijemo z moštom, premešamo in pokrijemo. Dušimo dokler se zelje ne zmehča, vmes nekajkrat premešamo in po potrebi prilijemo jušno osnovo.

  24. »Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!«