Pečena gosja bedra v vinski omaki
Pečena gosja bedra s polnozrnatimi mlinci, rdečim zeljem in hruškami
Sestavine
-
Pečena gosja bedra v vinski omaki
- 4 gosja bedra
- 12 g sol
- 4 ml olje
- čebula
- korenje
- zelena
- 300 ml rdeče vino
- 200 ml jušna osnova kokošja
- 2 lovorov list
- poper
- 5 brinove jagode
-
Polnozrnat mlinci s kumino
- 300 g polnozrnata moka
- 2 jajca
- 100 ml voda
- 4 ml olje
- 6 g mleta kumina
- ščepec sol
-
Dušeno rdeče zelje
- 600 g rdeče zelje
- rdeča čebula
- hruška
- 50 ml balzamični kis
- 200 ml rdeče vino ali mošt
- jušna osnova zelenjavna
- 8 ml olje
- sol
- 3 g mleta kumina
Priprava
Pečico segrejemo na 145 °C in pripravimo globoko pekač. Pekač naj bo tako velik, da bodo med peko bedra stisnjena skupaj.
Gosja bedra segrejemo na sobno temperaturo, jih posušimo s papirnato brisačo in dobro posolimo.
V ponvi segrejemo žlico olja in na njem popečemo gosja bedra obrnjena s kožo navzdol. Pečemo jih 2-3 minute, da postane koža hrustljava in dobi zlato rjavo barvo. Prestavimo jih na krožnik.
V isti ponvi, na ostanku maščobe, popečemo na manjše kocke narezano rdečo čebulo, korenje in zeleno. Zelenjavo pražimo 5-7 minut pri zmernem ognju. Vmes jo večkrat premešamo, da se rahlo zmehča a ne porjavi.
K zelenjavi prilijemo rdeče vino in ga polovico pokuhamo. Nato prilijemo kokošjo jušno osnovo, dodamo lovorova lista, pisan poper in brinove jagode. Premešamo, zavremo in odstavimo z ognja.
V pekač danemo zelenjavo z omako in čez njo položimo gosja bedra. Gosja bedra morajo stati na zelenjavi, rahlo nad tekočino.
Gosja bedra pečemo 2 in pol do 3 ure na sredini in brez ventilacije.
Pečena gosja bedra prestavimo v posodo s pokrovom in pripravimo omako.
Iz pekača poberemo nabrano maščobo in omako precedimo skozi fino cedilo.
Precejeno omako prestavimo v lonec in jo zavremo. Med vretjem ponovno poberemo višek maščobe in omako reduciramo za tretjino. V skodelici zmešamo žličko jedilnega škroba z žlico omake in ga primešamo k omaki. Na zmernem ognju kuhamo toliko časa, da se omaka rahlo zgosti in se oprime žlice.
Pečena gosja bedra postrežemo skupaj z vinsko omako, dušenim rdečim zeljem in mlinci.
Vse sestavine zamesimo v testo, ga pokrijemo in pustimo počivati pol ure.
Testo razdelimo na štiri dele, vsakega razvaljamo na 2-3 mm debeline in in prestavimo na pekač, prekrit s papirjem za peko.
Pečemo 12-15 minut na 180 °C, dokler se mlinci ne obarvajo zlatorumeno.
V večjem loncu zavremo vodo in jo solimo. Dodamo mlince in jih pustimo stati 2 minuti.
Mlince odcedimo in postrežemo.
Zelje operemo, razpolovimo in ga narežemo na tanke rezine.
V večji ponvi segrejemo olje in na njem posteklenimo drobno nasekljano čebulo.
Dodamo rdeče zelje, solimo, premešamo in pražimo 5 minut.
Dodamo ribano hruško, kumino in vlijemo balzamični kis. Premešamo in kuhamo 5 minut.
Prelijemo z moštom, premešamo in pokrijemo. Dušimo dokler se zelje ne zmehča, vmes nekajkrat premešamo in po potrebi prilijemo jušno osnovo.
Polnozrnati mlinci s kumino
Dušeno rdeče zelje
»Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!«