Preprosto več za vas
Pečena gosja bedra s polnozrnatimi mlinci, rdečim zeljem in hruškami

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sestavine

Pečena gosja bedra v vinski omaki

Gosja bedra Gosja bedra4
Sol Sol12 g g
Olje Olje4 ml ml
Čebula Čebula
Korenje Korenje
Zelena Zelena
Rdeče vino Rdeče vino300 ml ml
Jušna osnova Jušna osnova
(kokošja)
200 ml ml
Lovorov list Lovorov list2
Poper Poper
Brinove jagode Brinove jagode5

Polnozrnat mlinci s kumino

Polnozrnata moka Polnozrnata moka300 g g
Jajca Jajca2
Voda Voda100 ml ml
Olje Olje4 ml ml
Mleta kumina Mleta kumina6 g g
Sol Sol ščepec ščepec

Dušeno rdeče zelje

Rdeče zelje Rdeče zelje600 g g
Rdeča čebula Rdeča čebula
Hruška Hruška
Balzamični kis Balzamični kis50 ml ml
Rdeče vino Rdeče vino
(ali mošt)
200 ml ml
Jušna osnova Jušna osnova
(zelenjavna)
Olje Olje8 ml ml
Sol Sol
Mleta kumina Mleta kumina3 g g

Pečena gosja bedra s polnozrnatimi mlinci, rdečim zeljem in hruškami

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

2:00 h
(5)

Priprava

Pečena gosja bedra v vinski omaki

  1. Pečico segrejemo na 145 °C in pripravimo globoko pekač. Pekač naj bo tako velik, da bodo med peko bedra stisnjena skupaj.
  2. Gosja bedra segrejemo na sobno temperaturo, jih posušimo s papirnato brisačo in dobro posolimo.
  3. V ponvi segrejemo žlico olja in na njem popečemo gosja bedra obrnjena s kožo navzdol. Pečemo jih 2-3 minute, da postane koža hrustljava in dobi zlato rjavo barvo. Prestavimo jih na krožnik.
  4. V isti ponvi, na ostanku maščobe, popečemo na manjše kocke narezano rdečo čebulo, korenje in zeleno. Zelenjavo pražimo 5-7 minut pri zmernem ognju. Vmes jo večkrat premešamo, da se rahlo zmehča a ne porjavi.
  5. K zelenjavi prilijemo rdeče vino in ga polovico pokuhamo. Nato prilijemo kokošjo jušno osnovo, dodamo lovorova lista, pisan poper in brinove jagode. Premešamo, zavremo in odstavimo z ognja.
  6. V pekač danemo zelenjavo z omako in čez njo položimo gosja bedra. Gosja bedra morajo stati na zelenjavi, rahlo nad tekočino.
  7. Gosja bedra pečemo 2 in pol do 3 ure na sredini in brez ventilacije.
  8. Pečena gosja bedra prestavimo v posodo s pokrovom in pripravimo omako.
  9. Iz pekača poberemo nabrano maščobo in omako precedimo skozi fino cedilo.
  10. Precejeno omako prestavimo v lonec in jo zavremo. Med vretjem ponovno poberemo višek maščobe in omako reduciramo za tretjino. V skodelici zmešamo žličko jedilnega škroba z žlico omake in ga primešamo k omaki. Na zmernem ognju kuhamo toliko časa, da se omaka rahlo zgosti in se oprime žlice.
  11. Pečena gosja bedra postrežemo skupaj z vinsko omako, dušenim rdečim zeljem in mlinci.

Polnozrnati mlinci s kumino

  1. Vse sestavine zamesimo v testo, ga pokrijemo in pustimo počivati pol ure.
  2. Testo razdelimo na štiri dele, vsakega razvaljamo na 2-3 mm debeline in in prestavimo na pekač, prekrit s papirjem za peko.
  3. Pečemo 12-15 minut na 180 °C, dokler se mlinci ne obarvajo zlatorumeno.
  4. V večjem loncu zavremo vodo in jo solimo. Dodamo mlince in jih pustimo stati 2 minuti.
  5. Mlince odcedimo in postrežemo.

Dušeno rdeče zelje

  1. Zelje operemo, razpolovimo in ga narežemo na tanke rezine.
  2. V večji ponvi segrejemo olje in na njem posteklenimo drobno nasekljano čebulo.
  3. Dodamo rdeče zelje, solimo, premešamo in pražimo 5 minut.
  4. Dodamo ribano hruško, kumino in vlijemo balzamični kis. Premešamo in kuhamo 5 minut.
  5. Prelijemo z moštom, premešamo in pokrijemo. Dušimo dokler se zelje ne zmehča, vmes nekajkrat premešamo in po potrebi prilijemo jušno osnovo.

»Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!«