
Recept je dodan med priljubljene.
Prikaži seznamRecept je odstranjen iz priljubljenih.
Prikaži seznamPojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Sestavine
nadev
Ovseni kosmiči Ovseni kosmiči | 90 g g | ||
Rjavi sladkor Rjavi sladkor | 6 g g | ||
Med Med | 25 g g | ||
Cimet Cimet | 4 g g | ||
Orehi Orehi | 50 g g | ||
Rozine Rozine | 40 g g | ||
Maslo Maslo | 50 g g |
omaka
Sladka smetana Sladka smetana | 2 dl dl | ||
Med Med | 50 g g | ||
Vanilijev puding v prahu Vanilijev puding v prahu | 4 g g | ||
Voda Voda | 24 ml ml |
Dodajte sestavine na obstoječi nakupovalni seznam ali ustvarite novega
Ustvari nov nakupovalni seznamPečena jabolka
Všeč mi je
Ni mi všeč
Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Priprava
- Jabolkom odrežite »kapico« in jih malo izdolbite (ne do dna).
- Postavite jih na stran.
- Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija.
- Za nadev zmešajte kosmiče, rjavi sladkor, med, cimet, orehe in rozine.
- Dodajte koščke masla in ga z rokami dobro vtrite v maso.
- Nadevajte jabolka in jih pokrijte s »kapico«. Postavite jih v namaščen pekač in pecite približno 40 minut oziroma do želene mehkosti (odvisno tudi od sorte jabolk).
- Ko so jabolka pečena, naredite nadev.
- V manjšo kozico denite sladko smetano in med.
- Segrejte, da se med raztopi.
- Posebej zmešajte žličko vaniljevega pudinga in vodo.
- Zmes prilijte smetani, kuhajte na zmernem ognju in zraven hitro mešajte.
- Ko se omaka zgosti, jo odstavite, po potrebi precedite in prelijte čez jabolka.
- Postrezite toplo.
Tisti, ki ste alergični na pelod breze, boste morda imeli težave tudi pri uživanju jabolk. Pelod se namreč pogosto znajde na olupku jabolk in lahko alergikom povzroči resno reakcijo.
NASVETI ZA UŽIVANJE JABOLK
- Preden jabolko zaužijete, ga operite izmenično s toplo in hladno vodo.
- Sadeže kupujte sproti. Če predolgo stojijo na sobni temperaturi, se okoli njih rade začnejo zbirati mušice, v hladilniku pa se jabolka izsušijo že v nekaj dneh.
- Jabolka shranjujte daleč od drugih sadežev, kot so avokado, hruške, banane in drugo, saj jabolka spodbudijo njihovo zorenje.
- Če ste pojedli pol jabolka in bi drugo polovico shranili za nekoliko kasneje, ga nakapajte z limonovim sokom in ne bo oksidiralo.
- Okus jabolka se najbolje ujema s cimetom, gorčico, ingverjem, kardamomom, klinčki, kumino, limonami, meto, vaniljo in muškatnim oreščkom.