Pečena jabolka

Pečena jabolka image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1:30 h

Sestavine

4 število porcij
  • nadev

    • 90   g ovseni kosmiči
    • 6   g rjavi sladkor
    • 25   g med
    • 4   g cimet
    • 50   g orehi
    • 40   g rozine
    • 50   g maslo
  • omaka

    • 2   dl sladka smetana
    • 50   g med
    • 4   g vanilijev puding v prahu
    • 24   ml voda

Priprava

  1. Jabolkom odrežite »kapico« in jih malo izdolbite (ne do dna).

  2. Postavite jih na stran.

  3. Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija.

  4. Za nadev zmešajte kosmiče, rjavi sladkor, med, cimet, orehe in rozine.

  5. Dodajte koščke masla in ga z rokami dobro vtrite v maso.

  6. Nadevajte jabolka in jih pokrijte s »kapico«. Postavite jih v namaščen pekač in pecite približno 40 minut oziroma do želene mehkosti (odvisno tudi od sorte jabolk).

  7. Ko so jabolka pečena, naredite nadev.

  8. V manjšo kozico denite sladko smetano in med.

  9. Segrejte, da se med raztopi.

  10. Posebej zmešajte žličko vaniljevega pudinga in vodo.

  11. Zmes prilijte smetani, kuhajte na zmernem ognju in zraven hitro mešajte.

  12. Ko se omaka zgosti, jo odstavite, po potrebi precedite in prelijte čez jabolka.

  13. Postrezite toplo.

  14. Tisti, ki ste alergični na pelod breze, boste morda imeli težave tudi pri uživanju jabolk. Pelod se namreč pogosto znajde na olupku jabolk in lahko alergikom povzroči resno reakcijo.

    NASVETI ZA UŽIVANJE JABOLK

  15. Preden jabolko zaužijete, ga operite izmenično s toplo in hladno vodo.

  16. Sadeže kupujte sproti. Če predolgo stojijo na sobni temperaturi, se okoli njih rade začnejo zbirati mušice, v hladilniku pa se jabolka izsušijo že v nekaj dneh.

  17. Jabolka shranjujte daleč od drugih sadežev, kot so avokado, hruške, banane in drugo, saj jabolka spodbudijo njihovo zorenje.

  18. Če ste pojedli pol jabolka in bi drugo polovico shranili za nekoliko kasneje, ga nakapajte z limonovim sokom in ne bo oksidiralo.

  19. Okus jabolka se najbolje ujema s cimetom, gorčico, ingverjem, kardamomom, klinčki, kumino, limonami, meto, vaniljo in muškatnim oreščkom.