Preprosto več za vas
Pečene krvavice s cvičkovo omako in praženim krompirjem

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sestavine

sestavine

Krvavice Krvavice4
Krompir Krompir1 kg kg
Rumena čebula Rumena čebula200 g g
Svinjska mast Svinjska mast70 g g
Jušna osnova Jušna osnova250 ml ml
Sol Sol
Poper Poper
Peteršilj Peteršilj

sestavine za cvičkovo omake

Rdeča čebula Rdeča čebula200 g g
Maslo Maslo70 g g
Balzamični kis Balzamični kis
Sladkor Sladkor200 ml ml
Cviček Cviček
Jušna osnova Jušna osnova300 ml ml
Timijan Timijan
Lovorov list Lovorov list
Poper Poper
Paprika v prahu Paprika v prahu
Koruzni škrob Koruzni škrob

Pečene krvavice s cvičkovo omako in praženim krompirjem

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

1:20 h
(3)

Priprava

Priprava krvavic in praženega krompirja:

  1. Pečico segrejemo na 200 °C. Krvavice nekajkrat prebodemo, jih postavimo na rešetko, na dno pečice pa postavimo pekač, kamor se bo odcejala maščoba. Pečemo 45 minut.
  2. Krompir postavimo v lonec in ga prelijemo s hladno vodo. Te dodamo toliko, da je gladina vode za dva prsta višja od krompirja. Zavremo in kuhamo 25-30 minut. Krompir nato odstavimo, olupimo in popolnoma ohladimo.
  3. Vmes čebulo narežemo na tanke rezine, v širokem loncu stopimo mast in na njej prepražimo čebulo do zlato rumene barve.
  4. Ko je krompir ohlajen ga narežemo na pol centimetra široke rezine in ga položimo čez praženo čebulo. Pražimo dve minuti, nato pa z lopatko postopoma obračamo krompir in čebulo.
  5. Krompir sedaj pražimo nekaj minut, vmes previdno preverimo spodnjo stran krompirja, če je dovolj pražena. Pazimo, da se krompir ne prismodi.
  6. Ponovno obrnemo ves krompir z lopatko, ga zalijemo s polovico jušne osnove, jo pokuhamo, ponovno nekaj minut pražimo in s pomočjo lopatke vse obrnemo. Postopek ponovimo še s preostankom jušne osnove.
  7. Krompir vmes začinimo s soljo in poprom po okusu. Na koncu vmešamo še nasekljan peteršilj in odstavimo.

Priprava cvičkove omake:

  1. Rdečo čebulo drobno nasekljamo.
  2. V ponvi stopimo 40 g masla, na kateri prepražim čebulo. Pazimo, da ne porjavi.
  3. Dodamo balzamični kis, sladkor, premešamo in kuhamo približno tri minute.
  4. Prelijemo s cvičkom in ga nekoliko pokuhamo.
  5. Dodamo jušno osnovo, timijan, lovorov list, poper in premešamo. Kuhamo na srednjem ognju 15-20 minut, toliko da tretjina tekočine povre. Na koncu vmešamo papriko v prahu in premešamo.
  6. Odstavimo z ognja, vse skupaj premešamo s paličnim mešalnikom in precedimo skozi fino cedilo.
  7. Precejeno omako prestavimo v lonec in jih vmešamo še 30 g masla.
  8. Nekaj žlic omake si prestavimo v skodelico, dodamo škrob in dobro premešamo, da ne bo grudic. Mešanico škroba sedaj vlijemo nazaj k omaki, premešamo in kuhamo nekaj minut, da se omaka rahlo zgosti.
  9. Hrustljavo pečene krvavice postrežemo s cvičkovo omako in praženim krompirjem.
  10. Dober tek!

"Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!"