Pečeni krompirjevi cmoki z jagodičevjem

Pečeni krompirjevi cmoki z jagodičevjem image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1:30 h

Sestavine

1 število pekačev
  • Sestavine za testo

    • 400   g krompir
    • 150   g bela moka
    • 20   g maslo
    • 1   jajca
    • 1   vrečka vanilijev sladkor
    • 17   g sladkor
    • 3   g sol
  • Sestavine za mascarponejevo kremo

    • 120   g mascarpone
    • 80   ml sladka smetana
    • 4   ml vanilijev ekstrat
    •   limetina lupina
    • 25   g sladkor v prahu
  • Sestavine za omako iz jagodičevja:

    • 300   g zamrznjeni gozdni sadeži
    • 24   ml voda
    • 40   g sladkor

Priprava

     

  1. V večjo posodo skozi cedilo pretlačimo 400 g kuhanega krompirja. Krompir naj bo še topel a ne vroč. V kolikor uporabljamo ostanke kuhanega krompirja, ga prej malenkost pogrejemo v mikrovalovni pečici.

  2. Nato dodamo 20 g stopljenega masla in premešamo.

  3. Dodamo 1 jajce, 1 zavoj vanilijevega sladkorja, 1 žlico sladkorja, ½ žličke soli in 150 g presejane moke.

  4. Vse skupaj hitro in dobro premešamo, da se sestavine povežejo ter ustvarijo enotno testo. Testa ne gnetemo predolgo, saj s časoma postane preveč mehko in lepljivo.

  5. Krompirjevo testo oblikujemo v podolgovato klobaso, nato ga zavijemo v folijo za živila in prestavimo v zamrzovalnik za 30 minut ali v hladilnik za 60 minut.

  6. Vmes pripravimo mascarponejevo kremo in omako iz gozdnih sadežev.

  7. V lonec stresemo 300 g zamrznjenih gozdnih sadežev, dodamo 2 žlici vode in 2 žlici sladkorja. Premešamo in kuhamo na zmernem ognju 15-20 minut, da se sadje pokuha in zgosti.

  8. Nato v ločeni skledi zmešamo 120 g mascarponeja, 80 ml sladke smetane, 1 žličko vanilijevega ekstrakta, 1 žlico naribane limetine lupinice in 25 g sladkorja v prahu.

  9. Sedaj segrejemo pečico na 180 °C in pripravimo globok pekač (23 x 18 cm).

  10. V pekač dodamo nekaj žlic mascarponejeve kreme in jo razmažemo, da z njo v celoti prekrijemo dno.

  11. Nato narežemo ohlajeno testo na 2 cm debele kolute in jih zložimo v pekač.

  12. Sedaj po žlicah dodamo še preostalo kremo in omako iz gozdnih sadežev.

  13. Cmoke prestavimo v ogreto pečico in jih pečemo 40 minut, na srednji polici, brez ventilacije.

  14. Pečene cmoke postrežemo s kepico stepene smetane ali vanilijevega sladoleda.