Pečeni krompirjevi cmoki z jagodičevjem
Sestavine
-
Sestavine za testo
- 400 g krompir
- 150 g bela moka
- 20 g maslo
- 1 jajca
- 1 vrečka vanilijev sladkor
- 17 g sladkor
- 3 g sol
-
Sestavine za mascarponejevo kremo
- 120 g mascarpone
- 80 ml sladka smetana
- 4 ml vanilijev ekstrat
- limetina lupina
- 25 g sladkor v prahu
-
Sestavine za omako iz jagodičevja:
- 300 g zamrznjeni gozdni sadeži
- 24 ml voda
- 40 g sladkor
Priprava
V večjo posodo skozi cedilo pretlačimo 400 g kuhanega krompirja. Krompir naj bo še topel a ne vroč. V kolikor uporabljamo ostanke kuhanega krompirja, ga prej malenkost pogrejemo v mikrovalovni pečici.
Nato dodamo 20 g stopljenega masla in premešamo.
Dodamo 1 jajce, 1 zavoj vanilijevega sladkorja, 1 žlico sladkorja, ½ žličke soli in 150 g presejane moke.
Vse skupaj hitro in dobro premešamo, da se sestavine povežejo ter ustvarijo enotno testo. Testa ne gnetemo predolgo, saj s časoma postane preveč mehko in lepljivo.
Krompirjevo testo oblikujemo v podolgovato klobaso, nato ga zavijemo v folijo za živila in prestavimo v zamrzovalnik za 30 minut ali v hladilnik za 60 minut.
Vmes pripravimo mascarponejevo kremo in omako iz gozdnih sadežev.
V lonec stresemo 300 g zamrznjenih gozdnih sadežev, dodamo 2 žlici vode in 2 žlici sladkorja. Premešamo in kuhamo na zmernem ognju 15-20 minut, da se sadje pokuha in zgosti.
Nato v ločeni skledi zmešamo 120 g mascarponeja, 80 ml sladke smetane, 1 žličko vanilijevega ekstrakta, 1 žlico naribane limetine lupinice in 25 g sladkorja v prahu.
Sedaj segrejemo pečico na 180 °C in pripravimo globok pekač (23 x 18 cm).
V pekač dodamo nekaj žlic mascarponejeve kreme in jo razmažemo, da z njo v celoti prekrijemo dno.
Nato narežemo ohlajeno testo na 2 cm debele kolute in jih zložimo v pekač.
Sedaj po žlicah dodamo še preostalo kremo in omako iz gozdnih sadežev.
Cmoke prestavimo v ogreto pečico in jih pečemo 40 minut, na srednji polici, brez ventilacije.
Pečene cmoke postrežemo s kepico stepene smetane ali vanilijevega sladoleda.