Preprosto več za vas
Pečeni kruhovi cmoki s porovo omako

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sestavine

kruhovi cmoki

Stare žemlje Stare žemlje14
Maslo Maslo100 g g
Čebula Čebula3
Česen Česen4
Jajca Jajca5
Piščančja salama Piščančja salama300 g g
Mleko Mleko0,5 dl dl
Peteršilj Peteršilj
Bazilika Bazilika
Poper Poper
Sol Sol
Drobtine Drobtine
Olje Olje
Nariban sir Nariban sir100 g g

porova omaka

Por Por2
Čebula Čebula2
Česen Česen4
Peteršilj Peteršilj
Smetana za kuhanje Smetana za kuhanje2,5 dl dl
Mešanica petih začimb Mešanica petih začimb
Kari Kari
Maslo Maslo60 g g

Pečeni kruhovi cmoki s porovo omako

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

60 min
(3)

Priprava

Stare žemlje oziroma kruh narežemo na manjše kocke, piščančjo salamo pa na drobno. Čebulo olupimo in nasekljamo, nato pa jo posteklenimo na stopljenem maslu. Prepraženo odstavimo, da se malo ohladi.

V posodo ubijemo jajca, dodamo mleko in sol ter z metlico za stepanje dobro stepemo v enotno zmes.

V veliko skledo stresemo na kocke narezan kruh, prelijemo s praženo čebulo, dodamo peteršilj, baziliko, na drobno sesekljan česen, narezano piščančjo salamo ter nazadnje prelijemo še z zmesjo iz jajc in mleka. Vse skupaj dobro premešamo, najlažje kar s čistimi rokami.

Pekač namažemo z oljem in posujemo z drobtinami. Med dlanmi oblikujemo poljubne kroglice, ki jih drugo zraven druge polagamo v pekač. Kroglice pečemo 25 do 30 minut na 180 °C. Če imamo radi hrustljav okus po siru, 10 minut pred koncem pečenja na kruhove cmoke dodamo kanček ribanega sira in pečemo, da na vrhu postanejo lepe zlatorjave barve.

Pripravimo še omako. Najprej operemo por in ga narežemo na nekaj milimetrov široke kolobarje. Nato v ponvi segrejemo maslo in popražimo čebulo, dodamo por, mešanico začimb (vegeta) in kari po okusu ter peteršilj in sesekljan česen. Premešamo in na zmernem ognju kuhamo 10 minut.

Po 10 minutah porovi omaki dodamo še smetano, vse skupaj dobro premešamo in na zmernem ognju kuhamo še približno pet minut, da se okusi povežejo.

Kruhove cmoke serviramo na porovi omaki.

KAKO SHRANITI POR? Por lahko za kratek čas hranimo v hladilniku, v neprodušni posodi ali vrečki, če pa ga želimo shraniti za dlje časa, ga skladiščimo v kleti ali košarici z mokrim peskom. Por je primeren tudi za zamrzovanje in sušenje.

V Lidlu Slovenija smo v sodelovanju z Ekošolo v letu 2015 zasnovali projekt Hrana ni za tjavendan. Z njim želimo ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov. Preberite več na: https://www.boljsi-svet.si/

Recept so pripravili učenci Centra za usposabljanje, delo in varstvo Radovljica.

Fotografija: Barbara Kvas