Potrebuješ pekač premera 21-22 cm.V posodi zmešamo moko in sladkor, dodamo hladno maslo in ga dobro vtremo v moko. Po žlicah dodajamo mrzlo vodo in na hitro ugnetemo testo (najbolje, da ga samo stiskamo dokler se ne sprime v kepo, po potrebi dodamo še malce moke ali vode). Testo sploščimo v disk, zavijemo v folijo in ga damo počivati v hladilnik za vsaj pol ure. Ohlajeno testo na pomokani površini na hitro razvaljamo na nekaj milimetrov in denemo v pekač. Odveč testo odrežemo, po dnu pa ga malce prešpikamo in postavimo nazaj v hladilnik.Pečico ogrejemo na 175 stopinj.Za nadev z metlico zmešamo med, rjavi sladkor, jajci, vanili sladkor, stopljeno maslo in sladko smetano. Vanj nato presejemo še eno žličko moke in dobro zmešamo. Dodamo še pekane. Nadev vsujemo v pripravljen pekač s testom, lepo poravnamo in pečemo približno 40 minut. Pečeno malce ohladimo in ponudimo (toplo ali hladno) s sladko smetano ali vanilijevim sladoledom.
Pekan pita
Sestavine
6
število porcij
-
sestavine za testo
- 230 g pšenična moka
- 30 g rjavi sladkor
- 130 g maslo
- 48 ml voda
-
sestavine za nadev
- 55 g med
- 90 g rjavi sladkor
- 2 jajca
- 1 vanilijev sladkor
- 30 g maslo
- 60 ml sladka smetana
- 15 g pšenična moka
- 170 g pekani
Priprava
Nasvet:Testa ne obdelujemo preveč, je pa zelo mehko, v kolikor se nam trga, ko ga poskušamo dati v pekač, samo zakrpamo nazaj.