Perutničke z rdečo pomarančo na krompirjevem pireju
Sestavine
-
perutničke
- 550 g piščančje perutničke
- 2 rdeča pomaranča
- 6 lovorov list
- olivno olje
- solni cvet
- poper
-
pire
- 300 g topinambur
- 500 g krompir
- 80 g maslo
- 2 dl mleko
- sol
- pinjole
Priprava
Piščančje peruti (po potrebi) očistimo, operemo pod hladno tekočo vodo ter osušimo. Pečico segrejemo na 200°C. Pomaranči prepolovimo in narežemo na krhlje. V pekač položimo perutničke, jih pokapamo s sokom pomaranče, dodamo pomarančne krhlje in lovor, prelijemo z oljčnim oljem in potresemo s solnim cvetom. Pečemo v pečici 40 do 45 minut (po 30 minutah perutničke obrnemo in jih potresemo s poprom, ki smo ga strli v terilniku).
Gomolje topinamburja in krompirja dobro operemo in ločeno skuhamo do mehkega. (Neolupljeni topinambur kuhamo 10 do 15 minut. V vodo, v kateri kuhamo gomolje, kanemo nekaj kapljic limoninega soka ali kisa, da ne potemnijo.) Kuhane gomolje olupimo in s stiskalcem krompirja pretlačimo v posodo. Dodamo maslo in med nenehnim mešanjem na nizkem ognju dodajamo mleko. Solimo, ponovno premešamo in odstavimo. V ponvi brez maščobe popražimo pinjole.
*TOPINAMBUR poznamo pod različnimi imeni: ameriški krompir, gomoljasta sončnica, laška repa, jeruzalemska artičoka, papeževa ali svinjska repa.
Na plitev segret servirni krožnik damo perutničke skupaj s pomarančnimi krhlji, poleg damo pire iz krompirja, ki ga pokapamo z bio oljčnim oljem in potresemo s praženimi pinjolami.