Perutničke z rdečo pomarančo na krompirjevem pireju

Perutničke z rdečo pomarančo na krompirjevem pireju image
Težavnost Lahko
Priprava 0 min
Kuhanje 1 h

Sestavine

4 število porcij
  • perutničke

    • 550   g piščančje perutničke
    • 2   rdeča pomaranča
    • 6   lovorov list
    •   olivno olje
    •   solni cvet
    •   poper
  • pire

    • 300   g topinambur
    • 500   g krompir
    • 80   g maslo
    • 2   dl mleko
    •   sol
    •   pinjole

Priprava

    Perutničke

    Piščančje peruti (po potrebi) očistimo, operemo pod hladno tekočo vodo ter osušimo. Pečico segrejemo na 200°C. Pomaranči prepolovimo in narežemo na krhlje. V pekač položimo perutničke, jih pokapamo s sokom pomaranče, dodamo pomarančne krhlje in lovor, prelijemo z oljčnim oljem in potresemo s solnim cvetom. Pečemo v pečici 40 do 45 minut (po 30 minutah perutničke obrnemo in jih potresemo s poprom, ki smo ga strli v terilniku).

    Pire

    Gomolje topinamburja in krompirja dobro operemo in ločeno skuhamo do mehkega. (Neolupljeni topinambur kuhamo 10 do 15 minut. V vodo, v kateri kuhamo gomolje, kanemo nekaj kapljic limoninega soka ali kisa, da ne potemnijo.) Kuhane gomolje olupimo in s stiskalcem krompirja pretlačimo v posodo. Dodamo maslo in med nenehnim mešanjem na nizkem ognju dodajamo mleko. Solimo, ponovno premešamo in odstavimo. V ponvi brez maščobe popražimo pinjole.

    *TOPINAMBUR poznamo pod različnimi imeni: ameriški krompir, gomoljasta sončnica, laška repa, jeruzalemska artičoka, papeževa ali svinjska repa.

    Serviranje

    Na plitev segret servirni krožnik damo perutničke skupaj s pomarančnimi krhlji, poleg damo pire iz krompirja, ki ga pokapamo z bio oljčnim oljem in potresemo s praženimi pinjolami.