Priprava
- Pečico segrejemo na 200 °C in pokrijemo pekač s papirjem za peko.
- Peso dobro skrtačimo pod vodo in osušimo. Liste porežemo, del stebel in stržen korenin pustimo.
- Položimo jo na pekač, ki ga pokrijemo z alu folijo.
- Peso pečemo 60-70 minut, odvisno od velikosti. Ko vanjo z lahkoto zapičimo nož je gotova.
- Pečeno peso ohladimo nato jo s hrbtno stranjo noža olupimo. Narežemo jo poljubno (rezine, palčke ali večje kose).
- V vsak steriliziran kozarec damo žličko poprovih zrn, dva klinčka in ¼ žličke kuminovih semen. Kozarca napolnimo s peso.
- V lonec damo vodo, vinski kis, olupljen ingver narezan na večje rezine, cimetove palčke, sladkor in sol. Zavremo in kuhamo 2-3 minuti.
- Polovico narezanega ingverja razporedimo v oba kozarca in v vsakega dodamo še polovico cimetove palčke. V kozarca nalijemo vročo tekočino do vrha in ju tesno zapremo.
- Polne kozarce steriliziramo v pečici, 15 minut pri 100 °C. Ohladimo pri sobni temperaturi in hranimo v hladnem temnem prostoru.