Piščančja jesenska pita z italijanskim pridihom
Sestavine
-
pita
- 600 g piščančji file
- 300 g jurčki
- 1 šalotka
- 150 g slanina
- 3 jajca
- 1 dl smetana
- 1 dl pasiran paradižnik
- 16 g pesto omaka
- 550 g listnato testo
- 36 g maslo
- 12 ml sončnično olje
- 100 g sir padano
- peteršilj
- sol
- poper
- drobtine
- maslo
-
priloga
- 500 g krompir
- olje za cvrtje
-
serviranje
- 8 olive
- pršut
- figova marmelada
- mozzarella
Priprava
Jurčke očistimo in narežemo na rezine. Šalotko olupimo, očistimo in drobno sesekljamo. Slanino zrežemo na majhne kocke. Peteršilj drobno sesekljamo. Puranje zrezke zrežemo na trakove.V ponvi segrejemo maslo in olje ter na maščobi popražimo slanino in sesekljano čebulo. Dodamo piščančje trakove in na rezine narezane gobe ter pražimo še nekaj minut. Prilijemo paradižnikovo omako in smetano ter še malo pokuhamo. Dodamo sesekljan peteršilj, žlicosvežega pesta, povežemo (in zgostimo) z razžvrkljanimi jajci (1 rumenjak prihranimo). Solimo in popramo po okusu.Listnato testo raztegnemo, razrežemo in z njim obdamo 4 keramične modelčke, ki smo jih predhodno namazali z maslom (in posuli s krušnimi drobtinami). Modelčke s testom napolnimo s pripravljeno maso. Pokrijemo z oblikovano plastjo listnatega testa, premažemo z razžvrkljanim rumenjakom in pečemo v predhodno ogreti pečici 15 do 25 minut na 200 ºC, odvisno od velikosti modelčkov.
Kot prilogo lahko ponudimo pravkar cvrt hrustljavi krompirček.
Na večji servirni krožnik iz modelčka »zvrnemo« piščančjo pito, ki jo potresemo s sveže nastrganim sirom Grana Padano DOP. Zraven na servirni krožnik položimo nekaj oliv, rezino pršuta, žličko figove marmelade ter po želji rezino mozzarelle ali pecorina in prelijemo z oljem iz grozdnih pečk.Pri ustvarjanju se prepustite trenutnemu navdihu!