Piščančji file z domačimi njoki in regratovo solato

Piščančji file z domačimi njoki in regratovo solato image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1 h

Sestavine

4 število porcij
  • piščančji file

    • 600   g piščančji file
    •   olivno olje
    •   solni cvet
    • 1   česen
    •   vejica timijan
    • 10   g maslo
    •   poper
  • krompirjevi njoki

    • 0,6   kg krompir
    • 350   g pšenična moka
    •   sol
    • 1   jajca
    •   olivno olje
  • omaka

    • 12   ml olivno olje
    • 100   g panceta
    • 24   ml sladka smetana
    •   rukola
    • 100   g skuta
    • 100   g kozji sir
  • regratova solata

    • 250   g regrat
    • 3   krompir
    • 3   jajca
    • 150   g rjavi fižol
    • 150   g panceta
    •   olivno olje
    •   balzamični kis
    •   solni cvet

Priprava

    Piščančji file

    Piščančje fileje najprej potolčemo, potem pa v ponvi na vročem olju z obeh strani popečemo, znižamo temperaturo in dušimo 10 minut. Dodamo timijan, strt česen, ki smo mu predhodno odstranili kalček, maslo s soljo in dušimo še 5 minut. Vzamemo iz posode in malo ohlajene narežemo na trakove. Potresemo s solnim cvetom in sveže mletim poprom.

    Krompirjevi njoki

    Krompir (izberemo sorto, ki ni vodena) v olupku skuhamo. Nato ga olupimo (3 prihranimo za solato) in še vročega pretlačimo s stiskalnico za krompir. Ohlajenemu dodamo presejano moko, ščepec soli, stepeno jajce, malo olja ter zamesimo testo. Oblikujemo približno za prst debele »trakove«, ki jih narežemo na poljubno velike njoke. Skuhamo jih v kropu - iz vode jih poberemo s penovko, ko priplavajo na površje.

    Omaka

    V ponvi z malo olja prepražimo rezine pancete. Dodamo smetano, sesekljano rukolo ali regrat, skuto in koščke kozjega sira ter kuhane in dobro odcejene njoke. Rahlo premešamo.

    Regratova solata

    Regrat očistimo, operemo in odcedimo. Jajca trdo skuhamo in kuhana ohladimo v mrzli vodi ter olupimo. Panceto narežemo na kocke in hrustljavo popečemo v ponvi ter zdrobimo. Jajca in krompir narežemo na rezine. Regrat pokapamo z oljčnim oljem in s kisom, dodamo fižol, krompir in jajca. Solimo in premešamo. Regratovo solato potresemo s panceto ali z ocvirki.

    Serviranje

    Na globji segret servirni krožnik damo domače njoke v omaki s panceto, rukolo in kozjim sirom, poleg ali na vrh razporedimo piščančje trakove. Zraven ponudimo regratovo solato, ki smo jo tik pred serviranjem potresli s hrustljavo panceto ali toplimi ocvirki.