Piščančji file z gobami na cvetačnem pireju s češnjevo omako

Piščančji file z gobami na cvetačnem pireju s češnjevo omako image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1:30 h

Sestavine

4 število porcij
  • cvetačni pire

    • 1   cvetača
    • 200   g smetana
    •   solni cvet
    •   poper
  • piščančji pire

    • 600   g piščančja prsa
    •   pršut
    • 72   ml maslo
    •   gobe
    •   timijan
    •   solni cvet
    •   poper
  • češnjeva omaka

    • 120   ml voda
    • 223   g sladkor
    • 8   ml rižev kis
    • 120   g suhe češnje
    • 1,5   dl piščančja omaka

Priprava

    Cvetačni pire:Cvetačo nadrobimo na manjše cvetove in jih v kropu kuhamo tri minute. Odcedimo in prelijemo s smetano ter dušimo, da se zelenjava zmehča. S paličnim mešalnikom naredimo pire. Solimo in popramo po okusu.

    Piščančji fileFileje potresemo s solnim cvetom in poprom ter tesno zavijemo v plastično folijo, da jih oblikujemo v valj (zaradi enakomernega kuhanja). Damo v vrečko za vakuumiranje, zatesnimo in počasi kuhamo 60 minut na 65 °C. Po eni uri vzamemo piščanca iz vrečke in osušimo s papirnato brisačo. Tekočino iz vrečke prihranimo za omako.

    V ponvi segrejemo maslo in popečemo fileje z vseh strani. Gobe odcedimo in jih dodamo v ponev. Ponovno popečemo. Znižamo temperaturo, začinimo z osmukanim timijanom inpečemo še pet minut.Vzamemo iz ponve, zavijemo z rezinami pršuta in pokrijemo s folijo terpustimo počivati na toplem še deset minut,da se okusi prepojijo. Narežemo na rezine.

    Češnjeva omaka:V posodi segrevamo vodo in sladkor ter mešamo, da se sladkor povsem raztopi. Dodamo rižev kis in suhe češnje ter kuhamo, dokler češnje ne nabreknejo. Primešamo piščančjo omako, ki je ostala v ponvi od pečenja filejev.

    Cvetačni pire z žlico razporedimo po segretem plitvem krožniku. Nanj položimo rezine fileja z gobami, ki jih po želji posujemo s solnim cvetom. Prelijemo s češnjevo omako in dekoriramo z vejico timijana.