Piščančji medaljoni na grahovem pireju

Piščančji medaljoni na grahovem pireju image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1:30 h

Sestavine

4 število porcij
  • sestavine

    • 400   g piščančji medaljoni
    • 36   g maslo
    •   vejica timijan
    •   solni cvet
    •   poper
    •   olivno olje
  • hrustljavi krompir julienne

    • 1   krompir
    •   solni cvet
    • 48   ml olivno olje
  • hrustljava špinača

    • 400   g mlada špinača
    • 10   g maslo
  • grahov pire z meto

    • 2   krompir
    • 800   g zelen grah
    • 1   česen
    • 36   g maslo
    •   meta
    • 2   dl smetana
    •   sol
    •   poper
  • serviranje

    • 40   g pistacije
    • 200   g sir v slanici
    •   vejica timijan
    •   olive

Priprava

    V ponvi na vročem olju z obeh strani na hitro popečemo piščančje medaljone, nato znižamo temperaturo, dodamo maslo in pečemo še šest do sedem minut, da meso rahlo karamelizira. Začinimo s solnim cvetom in poprom, posujemo z lističi svežega timijana, odstavimo in pustimo pokrito na toplem, da se arome prepojijo.

    Hrustljavi krompirček julienne: krompir olupimo, operemo, naribamo na tanke rezine, narežemo na trakove in pustimo na papirnati brisači, da se osuši. Nato ocvremo na vročem olju, da zlato zarumeni in postane hrustljav. Potresemos solnim cvetom.

    Hrustljava špinača: špinačne lističe ocvremo na maslu in odložimo na papirnate brisače, da vpijejo maščobo.

    Grahov pire z meto: v kropu kuhamo olupljen in na kocke narezan krompir, dokler ni skoraj povsem zmehčan.

    V posodo s krompirjem dodamo grah in česen, kuhamo pet minut, tik pred koncem dodamo še metine liste. Vse skupaj kuhamo še minuto, odstavimo in odcedimo ter pretlačimo s paličnim mešalnikom. Na koncu dodamo maslo in smetano ter začinimo po okusu. Sir v slanici odcedimo in obrišemo s krpo. Natržemo na kose.

    Pistacije na hitro popražimo v ponvi brez maščobe. Olive odcedimo (po želji razpolovimo).

    Serviranje: na plitve krožnike z žlico razmažemo grahov pire z meto. Nanj položimo piščančje medaljone, prelijemo z omako od pečenja, potresemo s hrustljavim krompirjem, lističi špinače, praženimi pistacijami, iberskimi olivami in nadrobljenim sirom. Dekoriramo z vejico timijana.