Priprava
Priprava piškotnega testa: V skledo mešalnika damo na kocke narezano hladno maslo, mandljevo aromo in sladkor v prahu. Premešamo nato pričnemo stepati z lopatastim nastavkom. Stepamo 2-3 minute, da dobimo gladko masleno pasto. Postrgamo stranice mešalnika in dodamo rumenjake. Stepamo toliko časa, da se sestavine povežejo. Postrgamo stranice posode ter dodamo moko in sol. Pri nizki hitrosti stepamo le toliko, da dobimo enotno obarvano testo. Testo oblikujemo v ploščat krog in ga zavijemo v folijo za živila. Postavimo ga v hladilnik za dobrih 30 minut. Testo mora biti hladno a dovolj mehko, da ga lahko razvaljamo. Na rahlo pomokani površini razvaljamo testo v obliki večjega kroga kot je naš pekač (24 cm). Testo naj bo debelo 3-5 mm. Testo rahlo pomokamo in ga zavijemo na valj. Skupaj z valjem ga prestavimo v pekač. S prsti nežno pritisnemo testo ob površino pekača in odrežemo višek testa ob robovih. Dno pitinega testa prepikamo z vilicami in ga prestavimo v zamrzovalnik za 30 minut. Pečico segrejemo na 180 °C. Ohlajeno testo pokrijemo s papirjem za peko. Papir obtežimo s kroglicami za peko, fižolom ali rižem. Pitino osnovo pečemo 25 minut nato previdno odstranimo kroglice in papir. Nadaljujemo peko še 5-10 minut. V skodelici skupaj zmešamo rumenjak in žlico smetane. Pitino osnovo hladimo 5 minut nato jo v celoti premažemo s premazom in jo pečemo še 5-7 minut, do zlato rjave barve.
Priprava kreme diplomat: V lonec nalijemo mleko, dodamo postrgana semena vanilije in odprt vanilijev strok. Kuhamo na zmernem ognju tik do vretja in odstavimo z ognja. Medtem v večji skledi skupaj zmešamo rumenjake, sladkor in moko. Zmešamo z metlico do svetle rumene barve. V hladno vodo namočimo lističe želatine za dobrih 5 minut. Vroče mleko med mešanjem počasi prilijemo k rumenjakom, da jih temperiramo. Maso prelijemo nazaj v lonec in nadaljujemo kuhanje kreme. Kuhamo na zmernem ognju dobrih 5 minut in kremo neprestano mešamo z metlico. Krema mora zavreti in se dobro zgostiti. Ko je krema kuhana, dodamo dobro ožeto želatino. Dobro premešamo, da se želatina v celoti raztopi. K vanilijevi kremi nato primešamo še pistacijevo pasto. Kremo ohladimo na sobno temperaturo tako, da jo na pultu večkrat premešamo ali pokrijemo površino kremo s folijo za živila in jo postavimo v hladilnik. Med hlajenjem kreme stepemo sladko smetano in jo primešamo k ohlajeni pistacijevi kremi.
Sestavljanje pite: Dno pitinega testa premažemo s pistacijevo pasto do 2 mm debeline in čez položimo razpolovljene sveže maline. Čez maline prelijemo in enakomerno razmažemo pistacijevo kremo. Pito postavimo v hladilnik, da se krema strdi. Ohlajeno pito okrasimo s preostalimi svežimi malinami in zdrobljenimi pistacijami.