
Recept je dodan med priljubljene.
Prikaži seznamRecept je odstranjen iz priljubljenih.
Prikaži seznamPojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Sestavine
Kvas Kvas | 1 | ||
Pšenična moka Pšenična moka | 1 kg kg | ||
Sladkor Sladkor | 20 g g | ||
Sol Sol | |||
Olje Olje | 1 dl dl | ||
Jajca Jajca | 2 | ||
Mleko Mleko |
Dodajte sestavine na obstoječi nakupovalni seznam ali ustvarite novega
Ustvari nov nakupovalni seznamPogača po moje
Všeč mi je
Ni mi všeč
Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Priprava
V moki naredimo jamico, vanjo zdrobimo kvas ter dodamo sladkor in mlačno mleko. Vse skupaj premešamo, da nastane gladka masa, in pustimo vzhajati. Ko kvas dovolj naraste, dodamo še ostale sestavine in zamesimo testo (eno jajce uporabimo za testo, eno jajceza premaz). Testo nato razdelimo na dva dela in oblikujemo hlebčka.
Dva pekača iz pečice obložimo s papirjem za peko, nato pa nanju postavimo hlebčka. Pustimo jih, da vzhajata, vse dokler testo ne naraste na približno dvakratno velikost. Testo nato z rokami potlačimo in oblikujemo pogačo, ki jo premažemo z raztepenim jajcem.
Pogačo nato s kolescem za rezanje pice narežemo na kocke, velike med 3x3 in 4x4 cm. Zarežemo do dna, vse do pekača, vendar ob robu pogače pustimo približno centimeter testa nerazrezanega, da pogača ne razpade.
Na koncu pogačo še obložimo. Na sredini jo obložimo z lističi slanine in sirom, nekaj kock pogače obložimo samo s sirom, ob robu pa jo posujemo z zrnjem. Za oblogo lahko uporabimo na lističe narezano domačo slanino ali panceto, kocke sira in mešanice semen (sončnična, lanena, sezamova …).
Že med pripravo pogače pečico segrejemo na 200 ˚C. Pogačo pečemo 15-20 minut, vse dokler ne postane zlato-rumene barve.
Težave s kvasom?
Če ste tudi vi med tistimi, ki bi se sicer z veseljem lotili peke kruha, pa vas malce skrbi srečanje s kvasom in vsemi njegovimi skrivnostmi, brez skrbi - za vas imamo nekaj odličnih nasvetov, ki bodo celoten proces olajšali. Če uporabljate svež kvas v kockah, ga pred uporabo nadrobite ter zmešajte z malce sladkorja in tople vode. Malce bolj enostavna je uporaba suhega kvasa, ki ga kupite v vrečki in preprosto primešate moki.
V Lidlu Slovenija smo v sodelovanju z Ekošolo v letu 2015 zasnovali projekt Hrana ni za tjavendan. Z njim želimo ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov. Preberite več na:https://www.boljsi-svet.si/
Recept so pripravili učenci Srednje šole Črnomelj.
Fotografija: Peter Irman