Prekajeno svinjino, teletino in divjačino v ponvi na olju na hitro popecite ter dajte v mrzlo vodo, solite in kuhajte do mehkega. Dodajte sesekljano čebulo, por in strt česen. Ko je meso kuhano, ga vzemite iz lonca, narežite na koščke in vrnite v juho. Posebej v slani vodi skuhajte fižol v zrnju, ki ste ga čez noč namočili z dodatki začimb (lovor, majaron). V zelenjavni juhi posebej kuhajte na kocke narezan krompir in kolerabo, naribano korenje, zeleno, bob, stročji fižol, naribano zelje ter na koščke narezane gobe. Dodajte še kumino, poper in timijan. Opran ješprenj in piro prav tako skuhajte posebej. Kuhajte 30 minut in čez 15 minut dodajte še proseno in ajdovo kašo. Nazadnje vse sestavine preložite v večji lonec (pisker) ter jed po potrebi zgostite še s podmetom (moka, voda). Preden postrežete, izdatno potresite s sesekljanim svežim peteršiljem ali drobnjakom. Jed ponudite v lončeni skledi, iz katere si gostje postrežejo sami. Enolončnici po želji dodajte žlico kisle smetane ali malo jabolčnega kisa. Zraven ponudite koruzni čebulni kruh.
Pohorski pisker
Sestavine
9
število porcij
-
- 400 g teletina
- 150 g svinjska rebra
- 150 g divjačina
- 1 čebula
- 3 česen
- 1 por
- 250 g krompir
- 150 g stročji fižol
- 2 korenje
- peteršilj
- zelena
- drobnjak
- koleraba
- belo zelje
- 150 g bob
- 150 g fižol
- 100 g pira
- 100 g ješprenj
- 100 g prosena kaša
- 100 g ajdova kaša
- 150 g jurčki
- 18 g mešanica petih začimb
Priprava
Recept je bil objavljen v reviji Preprosto 2014.