Preprosto več za vas
Pohorski pisker

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sestavine

Teletina Teletina400 g g
Svinjska rebra Svinjska rebra150 g g
Divjačina Divjačina150 g g
Čebula Čebula1
Česen Česen3
Por Por1
Krompir Krompir250 g g
Stročji fižol Stročji fižol150 g g
Korenje Korenje2
Peteršilj Peteršilj
Zelena Zelena
Drobnjak Drobnjak
Koleraba Koleraba
Belo zelje Belo zelje
Bob Bob150 g g
Fižol Fižol150 g g
Pira Pira100 g g
Ješprenj Ješprenj100 g g
Prosena kaša Prosena kaša100 g g
Ajdova kaša Ajdova kaša100 g g
Jurčki Jurčki150 g g
Mešanica petih začimb Mešanica petih začimb18 g g

Pohorski pisker

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

1:30 h
(0)

Priprava

Prekajeno svinjino, teletino in divjačino v ponvi na olju na hitro popecite ter dajte v mrzlo vodo, solite in kuhajte do mehkega. Dodajte sesekljano čebulo, por in strt česen. Ko je meso kuhano, ga vzemite iz lonca, narežite na koščke in vrnite v juho. Posebej v slani vodi skuhajte fižol v zrnju, ki ste ga čez noč namočili z dodatki začimb (lovor, majaron). V zelenjavni juhi posebej kuhajte na kocke narezan krompir in kolerabo, naribano korenje, zeleno, bob, stročji fižol, naribano zelje ter na koščke narezane gobe. Dodajte še kumino, poper in timijan. Opran ješprenj in piro prav tako skuhajte posebej. Kuhajte 30 minut in čez 15 minut dodajte še proseno in ajdovo kašo. Nazadnje vse sestavine preložite v večji lonec (pisker) ter jed po potrebi zgostite še s podmetom (moka, voda). Preden postrežete, izdatno potresite s sesekljanim svežim peteršiljem ali drobnjakom. Jed ponudite v lončeni skledi, iz katere si gostje postrežejo sami. Enolončnici po želji dodajte žlico kisle smetane ali malo jabolčnega kisa. Zraven ponudite koruzni čebulni kruh.

Recept je bil objavljen v reviji Preprosto 2014.