Krompir operemo in olupino. Najprej ga po dolžini prerežemo na pol, nato ga zarežemo še prečno na rezine (cca 3 mm široke). Spodnji, širši del naj ostane v »enem kosu« (pomagamo si z dvema lesenima paličicama, da ga ne zarežemo do konca).
Polnjen ameriški krompir
Sestavine
2
število porcij
-
- 2 sladki krompir ameriški
- 180 g tofu
- 50 g veganski sir
- 5 ml olivno olje
- sol
- 30 g pistacije
Priprava
Vodo zavremo, rahlo posolimo in krompir na zmerni temperaturi kuhamo 15-20 minut (z vilico preverimo, če je že mehak, pazimo, da se ne razkuha).
Medtem ko kuhamo krompir, na tanjše rezine (2 mm) narežemo tofu, ga malo posolimo in ga na ½ žličke olja na hitro popečemo na ponvi, da rahlo zarumeni (na vsaki strani 2 minuti).
Na tanke rezine narežemo še sirni nadomestek.
Ko je krompir kuhan, ga previdno vzamemo iz vode in ga položimo na krožnik. Z nožem previdno razmaknemo vsako zarezo in vmes izmenično vstavimo rezini tofuja in sirnega nadomestka.
Z nožem na deski na grobo nasekljamo pistacije in jih potresemo po krompirju ter še toplo postrežemo. Tudi kasnje, ko se krompir že ohladi, je jed ravnotako slastna.