Priprava
Polnjen polpeton
Parmezan nastrgamo, gaudo narežemo na tanke rezine, jajce stepemo. Mleto meso damo v skledo, dodamo stepeno jajce, nastrganparmezan ter začinimo s soljo in poprom. Dobro pregnetemo, da dobimo homogeno maso. Na papir za peko položimo v dveh vrstah rezine slanine, eno poleg druge tako, da se rahlo prekrivajo; tako dobimo nekakšno preprogo. Čez sloj rezin slanine raztegnemo maso iz mletega mesa in pritisnemo ob podlago, da dosežemo enakomerno debelino 1,5 cm (pri straneh pustimo nekaj centimetrov roba za lažje zavijanje in da sir ne »uide«). Na mleto meso položimo rezine kuhanega pršutain rezine sira gauda ter potresemo z naribanim zeljem. S pomočjo papirja za peko zavijemo sestavine v rolado. Pečemo v predhodno ogreti pečici v pekaču, obloženim s papirjem za peko, 40 minut na 200°C. Pekač vzamemo iz pečice, malce zvišamo temperaturo in spečemo še pico. Pečeno margerito narežemo na četrtine, »polpeton« pa narežemo na rezine tik pred serviranjem, da je sir še tekoč in slanina hrustljava. V ponvi segrejemomaslo in na njem popražimozamrznjeno zelenjavo. Dušimo pokrito, da se zelenjava zmehča. Po potrebi začinimo.
Serviranje
Na večji plitev segret servirni krožnik damo dve žlici pražene maslene zelenjave, žličkoparadižnikovega ketchupa ter poleg kos pice margerite in dve do tri rezine »polpetona«. Okrasimo s svežimi lističi bazilike in po želji potresemo z grobo naribanogaudo.
Dodatni nasveti
Polnjen pečen »polpeton« lahko hranimo v hladilniku do 3 dni, lahko pa ga tudi zamrznemo in uporabimo/segrejemo takrat, ko imamo manj časa za kuhanje oz. ko dobimo nepričakovane obiske. Kot prilogo lahko uporabimo tudi Golden Sun Bio žita, ki jih pripravimo po navodilih na embalaži. Rezine pršuta, pancete ali mortadele pustimo na sobni temperaturi, da se laže ločijo med seboj.