Polnjene puranje prsi z gorgonzolo in s pršutom, svaljki z masleno omako in ocvrtimi listi čemaža
Sestavine
-
polnjene puranje prsi s pršutom
- 850 g puranja prsa
- 250 g gorgonzola
- 6 g rožmarin
- 6 g limonina lupina
- 1 česen
- pršut
- 1 dl belo vino
- 24 ml olivno olje
- 36 g maslo
-
maslena omaka
- 150 g maslo
- 1,5 dl sladka smetana
- 6 ml limonin sok
- 2 jajčni rumenjak
- solni cvet
- poper
-
ocvrti listi čemaža
- čemaž
- 150 g maslo
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. Česen olupimo, odstranimo kalček in drobno sesekljamo. V skledici zmešamo nadrobljeno gorgonzolo, česen, limonino lupinico, rožmarin, solni cvet in poper. Polovičke puranjih prsi operemo pod tekočo vodo in dobro osušimo s papirnatimi brisačami. V vsako polovico z ostrim nožem naredimo globoko zarezo, da dobimo žepek, ki ga napolnimo s pripravljeno sirno zmesjo. Nadevane puranje prsi tesno ovijemo z rezinami pršuta, da preprečimo uhajanje nadeva med pečenjem. V ponvi segrejemo olje in maslo in na vroči maščobi z obeh strani popečemo meso. Popečene puranje prsi prestavimo v pekač, ki ga za 20 do 25 minut potisnemo v ogreto pečico. Pekač vzamemo iz pečice, puranje prsi prestavimo na krožnik in shranimo na toplem. V pekač prilijemo belo vino in na srednje močnem ognju zavremo. S kuhalnico postrgamo po dnu, da odlepimo vse karamelizirane koščke, ki so ostali od pečenja. Omako prihranimo.
Maslo in sladko smetano zavremo, odstavimo, začinimo s solnim cvetom, poprom in limoninim sokom ter med mešanjem dodamo oba stepena umenjaka, da dobimo kremno omako. Do serviranja shranimo na toplem.
Čemaževe liste operemo, osušimo in ocvremo na vročem maslu. Odvečno maščobo popivnamo s papirnatimi brisačkami.