Polnjeni pečeni paradižniki s kečapom iz jagod, balzamičnega kisa in rožnatega popra
Sestavine
-
polnjeni paradižniki
- 960 g čevapčiči
- 4 jajca
- 8 mesnati paradižnik
- 3 šalotka
- peteršilj
- vejica timijan
- vejica rožmarin
- 1 limonina lupina
- 3 dl belo vino
- olivno olje
- solni cvet
- poper
-
kečap
- 1 rdeča čebula
- olivno olje
- 250 g jagode
- 100 g posušeni paradižniki vložen v olivnem olju
- 12 ml balzamični kis
- 3 g poper
- solni cvet
Priprava
Pečico segrejemo na 170 stopinj Celzija.
Šalotko očistimo, olupimo in drobno sesekljamo. Peteršilj operemo, osušimo in drobno sesekljamo. Jajca stepemo. Rožmarin in timijan osmukamo in drobno sesekljamo. Paradižnikom odrežemo vrhe in jih shranimo. Previdno izdolbemo meso in ga damo v skledo.
V ponvi na maščobi popečemo čevapčiče z vseh strani in jih shranimo na toplem. Nato v ponev stresemo sesekljano šalotko in dušimo, da postekleni. Dodamo meso paradižnikov in dušimo, da tekočina povre. Ohladimo in vmešamo nastrgano limonino lupinico, sesekljan timijan, rožmarin, peteršilj in stepena jajca. Dobro premešamo.
Notranjost paradižnikov solimo in popramo, v vsakega damo dva ali tri pečene čevapčiče in napolnimo do roba s paradižnikovo omako z jajci. Pokrijemo s paradižnikovim pokrovom in prestavimo v globlji pekač, v katerega smo prilili belo vino. Pokrijemo z alu folijo in pečemo 25 do 30 minut.
Odstranimo folijo, zvišamo temperaturo pečice na 180 stopinj Celzija in pečemo še 10 minut.
Posušeni paradižnik odcedimo. Čebulo očistimo, olupimo in sesekljamo ter popražimo na oljčnem olju, da postekleni. Zrele paradižnike olupimo, odstranimo semena in narežemo na kocke ter damo v ponev skupaj z jagodami, ki smo jih oprali, očistili in narezali na četrtine. Prilijemo balzamični kis in počasi dušimo 30 do 35 minut. Dodamo odcejene posušene paradižnike in dušimo še pet minut. Zmešamo z mešalnikom, da dobimo gosto homogeno zmes. Če je preredka, jo vrnemo v ponev in še malo povremo. Začinimo s solnim cvetom, dodamo rožnati poper in po želji še malo balzamičnega kisa ter premešamo.
Še vroče pečene polnjene paradižnike prelijemo z vinom iz pekača in ponudimo z jagodno omako.