
Recept je dodan med priljubljene.
Prikaži seznamRecept je odstranjen iz priljubljenih.
Prikaži seznamPojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Sestavine
Riž Riž | 370 g g | |
Vampi Vampi | 300 g g | |
Nariban parmezan Nariban parmezan | 40 g g | |
Slanina Slanina | 100 g g | |
Čebula Čebula | 1 | |
Por Por | 200 g g | |
Jušna osnova Jušna osnova | ||
Maslo Maslo | 36 g g | |
Smetanov namaz Smetanov namaz | ||
Žafran Žafran | ||
Solni cvet Solni cvet |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listPorova rižota z vampi
Všeč mi je
Ni mi všeč
Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Priprava
Žafran namočimo v manjši skodelici z dvema žlicama vroče jušne osnove inpustimo vsaj dve uri,lahko pa tudi čez noč, da se bolje razvije aroma in izloči barva (če je žafran v prahu, to ni potrebno).
Vampe dobro operemo pod tekočo vodo in jih osušimo s papirnato brisačo. Por očistimo in narežemo na kolobarje dolžine dva centimetra. Čebulo olupimo, očistimo in drobno nasekljamo ter v voku ali večji ponvi na maslu popražimo. Dodamo vampe in slanino, ki smo jo zrezali na kocke.Pražimo nekaj minut,nato dodamo riž, premešamo ter še pražimo. Dolijemo jušno osnovo inznižamo temperaturo.Občasno premešamo in po potrebi dolijemo jušno osnovo.
V drugi ponvi na vročem maslu popražimo kolobarje pora. Pazimo, da ostanejo hrustljavi.
Ko je riž kuhan,odstavimo z ognjater dodamo kolobarje pora, parmezan in žafran s tekočino terše nekaj minut mešamo.Serviramo z žlico smetanovega namaza. Po želji posujemo s solnim cvetom (odvisno od slanosti jušne osnove in slanine).
Nasvet
Namesto riža lahko uporabimo ješprenj. Vampe lahko dan prej namočimo v slani vodi, ki jo nekajkrat zamenjamo, da se izgubi njihov vonj. Jušna osnova, ki jo prilivamo rižoti, naj bo vroča.