Preprosto več za vas
Porova rižota z vampi

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sestavine

Riž Riž370 g g
Vampi Vampi300 g g
Nariban parmezan Nariban parmezan40 g g
Slanina Slanina100 g g
Čebula Čebula1
Por Por200 g g
Jušna osnova Jušna osnova
Maslo Maslo36 g g
Smetanov namaz Smetanov namaz
Žafran Žafran
Solni cvet Solni cvet

Porova rižota z vampi

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

2:00 h
(0)

Priprava

Žafran namočimo v manjši skodelici z dvema žlicama vroče jušne osnove inpustimo vsaj dve uri,lahko pa tudi čez noč, da se bolje razvije aroma in izloči barva (če je žafran v prahu, to ni potrebno).

Vampe dobro operemo pod tekočo vodo in jih osušimo s papirnato brisačo. Por očistimo in narežemo na kolobarje dolžine dva centimetra. Čebulo olupimo, očistimo in drobno nasekljamo ter v voku ali večji ponvi na maslu popražimo. Dodamo vampe in slanino, ki smo jo zrezali na kocke.Pražimo nekaj minut,nato dodamo riž, premešamo ter še pražimo. Dolijemo jušno osnovo inznižamo temperaturo.Občasno premešamo in po potrebi dolijemo jušno osnovo.

V drugi ponvi na vročem maslu popražimo kolobarje pora. Pazimo, da ostanejo hrustljavi.

Ko je riž kuhan,odstavimo z ognjater dodamo kolobarje pora, parmezan in žafran s tekočino terše nekaj minut mešamo.Serviramo z žlico smetanovega namaza. Po želji posujemo s solnim cvetom (odvisno od slanosti jušne osnove in slanine).

Nasvet

Namesto riža lahko uporabimo ješprenj. Vampe lahko dan prej namočimo v slani vodi, ki jo nekajkrat zamenjamo, da se izgubi njihov vonj. Jušna osnova, ki jo prilivamo rižoti, naj bo vroča.