Praznični piškotni venček

Sašo Šketa
Sašo Šketa
Praznični piškotni venček image
Težavnost Srednje
Priprava 2 h
Kuhanje 0 min

Sestavine

2 kosa
  • Piškotno testo

    • 130   g maslo
    • 170   g rjavi sladkor
    • 1   jajce
    • 80   g med
    • 350   g moka
    • 1   žlička pecilni prašek
    • 0,5   žličk sol
    • 3   žličk začimbe za medenjake
  • Sladkorni obliv

    • 150   g mleti sladkor
    • 1   beljak

Priprava

  1. V skledo mešalnika damo narezano maslo in rjavi sladkor. Za mešanje uporabimo lopatasti nastavek in stepamo maslo s sladkorjem 3-4 minute.

  2. Dodamo jajce in stepamo slabo minuto. Med stepanjem jajca prilijemo še med. Dobiti moramo svetlo in puhasto maso.

  3. Dodamo moko, pecilni prašek, sol in začimbe. Mešamo pri nižji hitrosti le toliko, da dobimo enotno obarvano in povezano testo.

  4. Testo zavijemo v folijo za živila in ga postavimo v hladilnik za 1-2 uri.

  5. Ohlajeno testo razdelimo na pol. Polovico testa ohranimo na hladnem, iz druge polovice testa oblikujemo piškotni venček.

  6. Na rahlo pomokanem papirju za peko razvaljamo testo v velik krog. Testo razvaljamo na približno 5 mm debeline.

  7. Na razvaljano testo naredimo odtis s tortnim obročem (20 cm) in izrežemo krog.

  8. Na sredino izrezanega kroga položimo obroč (10 cm) in ga izrežemo. Dobili bomo venec s premerom 20 cm, ki ima rob širok 5 cm.

  9. Venec s papirjem za peko prestavimo v zamrzovalnik za 10 minut.

  10. Medtem segrejemo pečico na 180 °C.

  11. Piškotni krog/venec pečemo 10-12 minut. Med peko pladenj obrnemo, da se piškot enakomerno zapeče. Pečen piškot bo bil zlatorjave barve z rahlo temnejšimi robovi. Pred prestavljanjem ga popolnoma ohladimo.

  12. Med peko venca iz preostalega piškotnega testa izrežemo piškote za dekoracijo venčka. Za izrezovanje izberemo različno velike piškotne modelčke v obliki zvezd, snežink, …

  13. Izrezane piškote postavimo v zamrzovalnik za 10 minut nato jih prestavimo v ogreto pečico in jih pečemo 8-10 minut.

  14. Ko imamo vse piškote pečene in ohlajene, pripravimo sladkorni preliv za dekoracijo in lepljenje.

  15. V večji skledi stepamo beljak z ročnim mešalnikom slabe pol minute nato postopoma primešamo sladkor v prahu. Stepamo do gostega in sijočega preliva.

  16. Preliv prelijemo v vrečko za brizganje in odščipnemo konico vrečke, da ob stisku vrečke priteče tanka črta preliva.

  17. Na piškote narišemo različne vzorce, tukaj ni nobenih pravil in omejitev le svoji domišljiji damo prosto pot. Pustimo odstati 30 minut, da se sladkorni preliv strdi.

  18. Okrašene piškote v poljubnem vzorcu postavimo na piškotni obroč, ko smo zadovoljni z razporeditvijo, jih prilepimo s sladkornim prelivom. Na hrbtno stran piškota nabrizgano za čičeriko veliko kepico preliva in pritisnemo piškot na želeno lokacijo.

  19. Počakamo, da se preliv strdi nato obesimo venček.

  20. Nasveti:

    ● Piškote hranimo v zaprti posodi s pokrovom 1-2 tedna.

    ● Gostota sladkornega preliva je odvisna od velikosti beljaka in količine sladkorja v prahu. Preliv za brizganje ne sme biti pregost, če je, mu dodamo malo limoninega soka.

    ● Če je preliv preredek se nam po brizganju razleze in ne drži oblike. Takrat dodamo več sladkorja v prahu, da preliv drži nabrizgano obliko.