Priprava
- V skledo mešalnika damo narezano maslo in rjavi sladkor. Za mešanje uporabimo lopatasti nastavek in stepamo maslo s sladkorjem 3-4 minute.
- Dodamo jajce in stepamo slabo minuto. Med stepanjem jajca prilijemo še med. Dobiti moramo svetlo in puhasto maso.
- Dodamo moko, pecilni prašek, sol in začimbe. Mešamo pri nižji hitrosti le toliko, da dobimo enotno obarvano in povezano testo.
- Testo zavijemo v folijo za živila in ga postavimo v hladilnik za 1-2 uri.
- Ohlajeno testo razdelimo na pol. Polovico testa ohranimo na hladnem, iz druge polovice testa oblikujemo piškotni venček.
- Na rahlo pomokanem papirju za peko razvaljamo testo v velik krog. Testo razvaljamo na približno 5 mm debeline.
- Na razvaljano testo naredimo odtis s tortnim obročem (20 cm) in izrežemo krog.
- Na sredino izrezanega kroga položimo obroč (10 cm) in ga izrežemo. Dobili bomo venec s premerom 20 cm, ki ima rob širok 5 cm.
- Venec s papirjem za peko prestavimo v zamrzovalnik za 10 minut.
- Medtem segrejemo pečico na 180 °C.
- Piškotni krog/venec pečemo 10-12 minut. Med peko pladenj obrnemo, da se piškot enakomerno zapeče. Pečen piškot bo bil zlatorjave barve z rahlo temnejšimi robovi. Pred prestavljanjem ga popolnoma ohladimo.
- Med peko venca iz preostalega piškotnega testa izrežemo piškote za dekoracijo venčka. Za izrezovanje izberemo različno velike piškotne modelčke v obliki zvezd, snežink, …
- Izrezane piškote postavimo v zamrzovalnik za 10 minut nato jih prestavimo v ogreto pečico in jih pečemo 8-10 minut.
- Ko imamo vse piškote pečene in ohlajene, pripravimo sladkorni preliv za dekoracijo in lepljenje.
- V večji skledi stepamo beljak z ročnim mešalnikom slabe pol minute nato postopoma primešamo sladkor v prahu. Stepamo do gostega in sijočega preliva.
- Preliv prelijemo v vrečko za brizganje in odščipnemo konico vrečke, da ob stisku vrečke priteče tanka črta preliva.
- Na piškote narišemo različne vzorce, tukaj ni nobenih pravil in omejitev le svoji domišljiji damo prosto pot. Pustimo odstati 30 minut, da se sladkorni preliv strdi.
- Okrašene piškote v poljubnem vzorcu postavimo na piškotni obroč, ko smo zadovoljni z razporeditvijo, jih prilepimo s sladkornim prelivom. Na hrbtno stran piškota nabrizgano za čičeriko veliko kepico preliva in pritisnemo piškot na želeno lokacijo.
- Počakamo, da se preliv strdi nato obesimo venček.
Nasveti: ● Piškote hranimo v zaprti posodi s pokrovom 1-2 tedna. ● Gostota sladkornega preliva je odvisna od velikosti beljaka in količine sladkorja v prahu. Preliv za brizganje ne sme biti pregost, če je, mu dodamo malo limoninega soka. ● Če je preliv preredek se nam po brizganju razleze in ne drži oblike. Takrat dodamo več sladkorja v prahu, da preliv drži nabrizgano obliko.