Preprosto več za vas
Urškina sarma

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Preprosto z Urško
Preprosto z Urško
''V kuhinji delimo ljubezen do kuhanja, peke in zabavo. Uživamo v ustvarjanju receptov, ki so enostavni, sveži, s kruhom pomazani in družini prijazni.''

Sestavine

Urškina sarma

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

0 min
(19)

Priprava

Riž skuhamo v dveh skodelicah slane vode.

Čebulo in slanino popražimo na 3 žlicah prekajene zaseke, dodamo mleto meso, začimbe (majaron, sol, poper, kumino, muškatni orešček, vegeto), strt strok česna in vse skupaj popražimo. Na koncu vmešamo kuhan riž in še malo popražimo. Maso nekoliko ohladimo in vmešamo jajci.

Pekač, kjer bomo pekli sarme, dobro premažemo z zaseko in po dnu razporedimo malo kislega zelja. Toliko, da je dno pokrito.

Zeljni glavi previdno ostranimo list za listom. Z velikih listov odstranimo debelo sredinsko žilo in list prerežemo po sredini. Vsak list nadevamo z žlico ali dve nadeva, ki ga tesno zavijemo v sarmo. Sarmice odlagamo tesno eno poleg druge na posteljo iz zaseke in kislega zelja.

Sarme pokrijemo še z malo kislega zelja, prekajenimi rebrci in vse skupaj zalijemo s toliko vode, da so sarme pokrite. Pečemo približno 2 uri (pokrito, na spodnjem izvodilu) na 180 °C.

Nato pripravimo omako. Na olivnem olju svetlo popražimo moko, zatem ji dodamo paradižnikov koncentrat, mleto rdečo papriko in zalijemo s približno 4 dl vode. Solimo, popramo. Kuhamo 5-8 minut, da se omaka zgosti in moka skuha. Omako polijemo po pečenih sarmah. Z žlico sarme previdno razmaknemo, da vmes pride čim več omake.

Pečemo (nepokrito) v pečici še pol ure, da se vse sestavine med sabo povežejo.

Sarme postrežemo s pire krompirjem ali s kruhom.