Pujs na hitro in počasi - svinjska žar plošča
Sestavine
-
Sestavine za počasi pečenega pujsa
- 1 kg svinjsko pleče
- 20 g rjavi sladkor
- 16 g gorčica
- 12 ml vinski kis
- 25 g marmelada grozdna
- 6 g sol
- 6 g poper
- 6 g sladka paprika
- 6 g česen v prahu
- 6 g čebula v prahu
- ščepec mleti čili
-
Sestavine za hitro pečenega pujsa
- 1 kg svinjski hrbet
- 4 ml olje
- ščepec sol
- ščepec poper
- ščepec mleta kumina
- ščepec česen v prahu
- 1 vejica rožmarin
Priprava
Sestavine za počasi pečenega pujsa:Iz zgoraj navedenih sestavin, dobro zmešamo marinado. Z njo premažemo pleče in ga pustimo stati na sobni temperaturi dve uri pred pečenjem. Meso na žaru pečemo na indirektnem ognju vsaj 5 ur, na temperaturi okoli 125 stopinj Celzija. Pred koncem meso zavijemo v aluminijasto folijo in počakamo še kakšno uro da si odpočije. Meso razceframo z vilicami, ter prelijemo z omako, ki se je nabrala med samim pečenjem.
Sestavine za hitro pečenega pujsa:Zrezke začinimo tik pred samo peko. Pečemo jih na direktnem ognju. Pri peki moramo biti previdni, saj pri predolgem pečenju zrezki postanejo suhi. Pri tem si lahko pomagamo s termometrom. Da je meso pečeno, mora biti temperatura pri kosti 65 stopinj Celzija, meso pa rahlo rožnato obarvano.