Pujs na hitro in počasi - svinjska žar plošča

Pujs na hitro in počasi - svinjska žar plošča image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 6 h

Sestavine

4 število porcij
  • Sestavine za počasi pečenega pujsa

    • 1   kg svinjsko pleče
    • 20   g rjavi sladkor
    • 16   g gorčica
    • 12   ml vinski kis
    • 25   g marmelada grozdna
    • 6   g sol
    • 6   g poper
    • 6   g sladka paprika
    • 6   g česen v prahu
    • 6   g čebula v prahu
    •   ščepec mleti čili
  • Sestavine za hitro pečenega pujsa

    • 1   kg svinjski hrbet
    • 4   ml olje
    •   ščepec sol
    •   ščepec poper
    •   ščepec mleta kumina
    •   ščepec česen v prahu
    • 1   vejica rožmarin

Priprava

    Sestavine za počasi pečenega pujsa:Iz zgoraj navedenih sestavin, dobro zmešamo marinado. Z njo premažemo pleče in ga pustimo stati na sobni temperaturi dve uri pred pečenjem. Meso na žaru pečemo na indirektnem ognju vsaj 5 ur, na temperaturi okoli 125 stopinj Celzija. Pred koncem meso zavijemo v aluminijasto folijo in počakamo še kakšno uro da si odpočije. Meso razceframo z vilicami, ter prelijemo z omako, ki se je nabrala med samim pečenjem. 

    Sestavine za hitro pečenega pujsa:Zrezke začinimo tik pred samo peko. Pečemo jih na direktnem ognju. Pri peki moramo biti previdni, saj pri predolgem pečenju zrezki postanejo suhi. Pri tem si lahko pomagamo s termometrom. Da je meso pečeno, mora biti temperatura pri kosti 65 stopinj Celzija, meso pa rahlo rožnato obarvano.