Puranja rulada z mlado špinačo, pečena polenta, domača paradižnikova krema in pena bazilike

Puranja rulada z mlado špinačo, pečena polenta, domača paradižnikova krema in pena bazilike image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1:30 h

Sestavine

4 število porcij
  • puranja rulada

    • 1000   g puranja prsa
    • 600   g mlada špinača
    • 250   g parmezan
    • 200   ml smetana za kuhanje
    • 100   ml mleko
    •   sir
    •   solni cvet
    •   poper
  • pečena polenta

    • 1,5   l jušna osnova
    • 7   dl mleko
    • 600   g pšenični zdrob
    • 40   g koruzna moka
    • 200   g maslo
    • 1   dl olivno olje
    •   sol
    •   olje za cvrtje
  • paradižnikova krema

    • 750   g mesnati paradižnik
    • 1   čebula
    • 2   česen
    •   olivno olje
    •   solni cvet
    •   poper
  • pena bazilike

    •   bazilika
    •   solni cvet
    •   poper
    •   krompir
  • serviranje

    • 100   g listi špinače

Priprava

    Puranja rulada

    Puranje prsi operemo pod mrzlo vodo in osušimo. Narežemo na rezine. Z obeh strani rahlo potolčemo ter solimo in popramo. Mleko in smetano zmešamo. Špinačne liste operemo, odcedimo in blanširamo. Odcedimo, dodamo polovico mleko in smetane, parmezan, ter dobro premešamo. Z maso namažemo puranje zrezke ter jih zavijemo v rulado. Špinačne rulade položimo v namaščen pekač, jih obložimo z rezinami sira ter prelijemo s preostankom smetane in mleka. Pečemo v predhodno ogreti pečici 30 do 35 minut na 180 ‘C.

    Pečena polenta

    Jušno osnovo zavremo in med nenehnim mešanjem vanjo zakuhamo pšenični zdrob. Počasi kuhamo, da se začne gostiti, ter postopoma prilivamo vroče mleko. Na koncu dodamo maslo in olivnoolje in po okusu posolimo. Premešamo in vlijemo v pekač, da se polenta strdi. Ohlajeno narežemo na kocke, ki jih pomokamo v koruzni moki in ocvremo v vročem olju.

    Domača paradižnikova omaka

    Čebulo olupimo, očistimo in drobno sesekljamo. Česnu odstranimo kalček in ga stremo. Paradižnik položimo za trenutek v krop, da ga lažje olupimo. Narežemo na majhne kocke. Če ima semena, jih odstranimo. Na segreti maščobi posteklenimo sesekljano čebulo. Dodamo strt česen, prepražimo in dodamo kocke paradižnika. Kuhamo na zmernem ognju 40 minut, da se krema zgosti. Po želji pretlačimo in začinimo s solnim cvetom in poprom.

    Pena bazilike

    Baziliko operemo in blanširamo ter ohladimo v ledeni vodi. Odcedimo in drobno sesekljamo ali zmiksamo. Po potrebi dodamo malo tekočine, v kateri smo blanširali baziliko. Začinimo, premešamo, precedimo in damo v sifon ter dodamo bombico. Pustimo vsaj 1 uro, da se primerno ohladi. Pred uporabo dobro pretresemo. Če je pena preveč tekoča, dodamo malo kuhanega krompirja.

    Serviranje

    Na večji servirni krožnik položimo liste mlade špinače in nanje položimo puranje rulade s špinačo. Poleg damo kocke ocvrte polente, ki jih prelijemo z domačo paradižnikovo omako ter nabrizgamo s peno iz bazilike.